Sanatate

Dr. Vlad Predescu: “Second opinion” trebuie să devină o alternativă viabilă a pacientului

Auzim, din ce în ce mai des, cazuri rezolvate prin a doua opinie medicală sau, mai simplu zis, second opinion, formulare cunoscută și acceptata în toata lumea. Este foarte important să înțelegem la ce ne ajută această a doua opinie medicală și când este ea utilă pacientului. În termeni medicali, noțiunea de second opinion a apărut cu mulți ani în urmă pe continentul american și a fost rapid preluată în Europa de Vest. În țara noastră, acest concept medical abia acum își face timid prezența, cel mai probabil din cauza reacției clasei medicale, fiind considerat de mulți un subiect tabu. Atât medicul, cât și pacientul care solicită o a doua opinie prezintă o stare de disconfort, în special din cauza reacției pe care ar putea-o avea interlocutorul la o asemenea propunere. Eficiența acestei practici a fost dovedită de-a lungul anilor în toată lumea și în toate specialitățiile. este evident că sistemul nostru de sănătate are nevoie de o schimbare de mentalitate și o abordare diferită, abordare de care să beneficieze, în primul rând, pacienții.

Practica medicală din vestul Europei și de peste Ocean a acceptat de foarte mult timp noțiunea de “second opinion” ca fiind o parte esențială din serviciile de sănătate pe care pacientul are dreptul să le primească, în special când este vorba de un tratament riscant sau cu potențial toxic. În unele țări, accesul la second opinion este inclus în pachetul medical de bază. De asemenea, dacă diagnosticul nu este clar sau tratamentul intra în categoria celor experimentale, este indicat să se solicite și un al doilea diagonstic, independent de primul, pentru a putea fi comparate și analizate rezultatele.

În cele mai multe cazuri, medicii specializați în second opinion sunt cei care au supraspecializări sau au o experiență foarte într-o anumită zonă medicală, astfel încât ei sunt recomandabili pentru a diagonstica cu o precizie mai mare sau pentru a oferi un tratament în care raportul dintre beneficii și riscuri este net superior primelor. În România acestor ani, în care numărul de medici care părăsesc țara este din ce în ce mai mare, corelat cu un decalaj tehnologic dintre aparatura medicală aflată în spitalele autohtone și cele din străinătate, presiunea exercitată asupra medicilor tinde să fie din ce în ce mai mare. Numărul mare de pacienți și lipsa accesului la supraspecializări crește riscul unor diagnostice greșite, chiar dacă dorința cadrelor medicale este de a oferi cele mai bune recomandări pacienților.

Trebuie avut în vedere și faptul că second opinon poate oferi atât un diagnostic diferit față de cel inițial, cât și, foarte important, o schemă de tratament mult mai eficientă. Unele studii de peste Ocean au arătat faptul că peste 40% din rezultatele unor investigații de tip second opinion au dus la o schimbare de diagnostic sau de tratament.

Chirurgul Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați medici ortopezi din România, precizează că a doua opinie medicală este mai mult decât binevenită în domeniul în care activează. “În multe cazuri, primul diagnostic este stabilit în cabinetul medicului de familie, pe baza unor analize și rezultate de rutină. Este foarte importat ca, din acel moment, pacientul să se informeze și să încerce să obțină cât mai multe informații despre afecțiunea pe care a descoperit-o, precum și despre metodele de tratament, din surse autorizate. Chirurgia evoluează rapid, tehnicile de intervenție devin din ce în ce mai complexe, iar rezultatele sunt vizibile, în special pentru pacient. Recuperarea poate fi mult mai rapidă, durerile post-operatorii reduse, iar rezultatele pozitive sunt de lungă durată. Toate acestea sunt posibile dacă apelăm la medicul cu specializarea potrivită și dacă avem acces la tehnici de operare moderne.”, a precizat doctorul Vlad Predescu.

Este foarte important totuși să facem deosebirea între a doua opinie medicală și opinia extinsă. În multe cazuri, medicul curant poate face recomandarea pacientului de a suplimenta analizele și investigațiile la o altă unitate medicală, cu o specializare bine definită. Aici vorbim de un caz evident de opinie extinsă, în care diagnosticul poate fi oferit numai în momentul în care toate analizele și investigațiile recomandate sunt centralizate. Când ne referim la a doua opinie medicală, aceasta poate avea loc doar în condițiile în care primul medic a oferit deja un diagnostic și o schemă de tratament, deci a încheiat investigațiile medicale și a oferit o recomandare avizată. De asemenea, foarte important este ca sursa de informare suplimentară să fie un cadru medical care poate analiza întreg tabloul clinic al pacientului. În prezent, a crescut alarmant numărul persoanelor care caută pe Internet o interpretare sau reinterpretare a diagnosticului sau a tratamentului, procentul celor care optează la Internet ca sursă de second opinion ajungând la o valoare îngrijorătoare de peste 80% dintre cei care au nevoie de o altă opinie medicală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *