La zi

Consumul de droguri. Romania, tara de tranzit sau de consum?

“Drogul s-a <legalizat> in filiere si dealerii sunt stapanii barurilor, restaurantelor, vietii de noapte”

Duminica aceasta, de la ora 17:30, emisiunea “Asta-i Romania” trage un puternic semnal de alarma asupra unui fenomen extrem de periculos, care a capatat amploare in tara noastra, consumul de droguri.

Din tara de tranzit, Romania s-a transformat rapid in tara de consum, substantele interzise sunt vandute in filiere bine organizate, iar dealeri sunt, de cele mai multe ori, stapanii distractiilor de noapte.

Substantele interzise sunt la indemana celor care le cauta. E o realitate periculoasa pe care nu mai stim sa o controlam. Usor de procurat, dar si de consumat, prafurile periculoase ii arunca intre extaz si agonie pana la pragul mortii pe tot mai multi romani, si, in special pe tot mai multi tineri. Inconstienta, lipsa educatiei in aceasta directie, a atins cote alarmante, si toti mai multi copii de 10-12 ani au ajuns sa devina victimele traficantilor si al consumului de substante interzise.

“Nu ne-am facut probleme pentru ca <am crezut> ca tara noastra, Romania, va fi una de trafic, ca doar vor trece drogurile pe aici. (…) Iata ca nu e asa! Drogul s-a <legalizat> in filiere si dealerii sunt stapanii barurilor, restaurantelor, vietii de noapte”, este parerea Prof univ. Dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, fost colonel de politie – Sef al laboratorului psihologic de detectie a comportamentului simulat din cadrul Serviciul criminalistic al Politiei Capitalei.

Tragedia petrecuta in a doua zi de Pasti, in care victima a fost Razvan Ciobanu, se poate repeta oricand, atata vreme cat drogurile sunt peste tot si la indemana oricui.

“Odata consumate, drogurile au efect imediat, dau stare de agitatie, au loc modificari imediate ale comportamentului, e alterata perceptia, pot provoca idei paranoide, efectele putand  ajunge pana la cedarea organismului, chiar deces”, spune Elena Mircea, asistent social al Biroului Regional Antidrog, Constanta.

Statisticile sunt alarmante; 9 din 10 liceeni au baut alcool, s-au au consumat droguri cel putin o data. Date alarmante vin si de la Politie. Numarul soferilor care se urca drogati la volan s-a dublat in ultimul an, iar riscul sa produce un accident este foarte mare. Autoritatile recunosc ca nu toate tipurile de substante pot fi depistate de aparatele anti-drog.

Duminica, de la ora 17:30, la emisiunea “Asta-i Romania!”, aflam marturiile cutremuratoare ale unor tineri care se lupta de ani buni cu dependenta de substante halucinogene. Pentru acestia totul a inceput in joaca, dar s-ar putea termina dramatic in orice clipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *