Dr. Adrian Mina: Ce sunt aftele bucale și cum e bine să le tratezi

Se întâmplă, când te aștepți mai puțin, să simți o durere foarte mare în interiorul cavității bucale. Îți strică buna dispoziție, nu poți mânca, vorbești greu, însă această durere nu vine de la un dinte sau o măsea, ci de la aftă bucală. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce sunt aceste afecțiuni și cum este bine să acționăm pentru a le trata.

Ce sunt aftele bucale?

„Aftele bucale reprezintă acele pete extrem de dureroase care apar în interiorul cavității bucale: pe gingii, în cerul gurii, pe limbă, sub limbă sau pe partea interioară a obrazului. Cauzele care duc la apariția acestora sunt diferite, nu s-au stabilit cu exactitate, însă printre acestea se numără consumul de lactate, brânzeturi fermentate, fructe de pădure, alcool sau oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.). Apariția aftelor este influențată și de alte situații. Atunci când se produce o leziune, oricât de mică ar fi ea, în interiorul gurii prin periaj sau din alte motive, există o predispoziție ca ele să se formeze”, explică medicul Adrian Mina.

Aftele bucale pot fi de două feluri: minore sau majore. Cele minore au o dimensiune mică și pot fi singulare sau multiple. Însă, cele majore pot ajunge până la dimensiunea unei monede de 50 de bani. Acestea sunt foarte dureroase.

“Am întâlnit câțiva pacienți care sunt mereu afectați de aceste afte bucale, iar cele majore sunt cel mai greu de suportat pentru că pot ajunge până la dimensiunea unei monede de 50 de bani și au un impact negativ asupra întreg corpului. Provoacă o stare generală de disconfort: nu poți mânca, nu poți vorbi și dor extrem de tare când sunt atinse cu limba. Este foarte important ca persoanele care dezvoltă o aftă majoră să nu se sperie de dimensiunea acesteia, chiar dacă este o leziune care poate acoperi o suprafață mare din piele. Am avut pacienți care au crezut că s-au îmbolnăvit de cancer. Aftele minore sunt la fel de neplăcute, mai ales atunci când se formează mai multe una lângă cealaltă”, menționează Dr. Adrian Mina.

În cât timp se vindecă?

“Noi medicii avem o vorbă: ”Aftele netratate se vindecă în două săptămâni, iar aftele supuse unui tratament dispar în 13-14 zile. Aceasta este durata lor de viață, însă pacientul simte acel stres la nivelul cavității bucale între 7-8 zile. În ultimele, afta nu mai doare, se retrage, dar încă este prezentă”, menționează medicul stomatolog.

Cum se tratează?

“Tratamentele care există pe piață nu vindecă aftele bucale. Acestea au un ciclu de viață de 13-14 zile, în care se formează, ajung la apogeu, după care se retrag treptat. Tratamentele de care dispunem la această oră ajută la ameliorarea durerii. Înainte se folosea nitratul de argint care se aplica pe zona afectată. Cum tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, acum putem folosi laserul pentru a le cauteriza. În urma acestei intervenții, durerea dispare complet. O altă variantă este să folosim acele geluri pe bază de acid hialuronic. Acestea crează o peliculă protectoare și dispare sezația de discomfort resimțită în momentul în care aftele ajung în contact cu saliva sau sunt atinse”, adaugă medicul Adrian Mina.

Dacă suferi și tu de aceste afecțiuni, stai liniștit, înarmează-te cu multă răbdare, folosește un gel protector ori apelează la medicul stomatolog. În plus, stai fără grijă, dearece aftele nu se transmit persoanelor cu care intri în contact.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectați medici stomatologi din țară, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numară persoane publice din România, dar și de peste hotare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings Stores