Stil de viata

Ciorbă de Burtă Vegană – Mai Bună Decât Originalul

ciorba-burta

Suntem atașați de gusturile copilăriei. Asta e clar. Primesc foarte des întrebări referitoare la cum putem adapta rețetele tradiționale în bucătăria vegană. Atât de des încât mă gândesc să fac cât mai multe teste și să găsesc cele mai potrivite rețete iar apoi să le pun într-o secțiune separata pe care să o îmbunătățesc constant.

Până acum am reușit să reproduc în varianta raw vegană: cozonacul tradițional (seamană chiar foarte bine la gust), sarmalele și ciorba de burtă.

Partea amuzantă este că mie nu mi-a plăcut niciodată ciorba de burtă tradițională. Mi s-a părut mereu grețoasă și mult prea grea pentru stomacul meu. Îmi aduc aminte că am mers într-o călătorie cu ai mei când aveam vreo 16 ani și pentru că nu mânscasem niciodată până la acea vârstă, am insistat să mănânc o ciorbă de burtă. Țin minte și acum că nu am putut mânca mai mult de 2 linguri din ea pentru că mi s-a făcut rău instant.

Trecând peste acel eveniment, am auzit prima dată de ciorba falsă de burtă prin primăvară. Am fost reticentă să o încerc la început, dar am prins curaj și am făcut-o. Circulă tot felul de variante ale acestei rețete, dar eu am ales să o fac cât mai simplă. A ieșit absolut delicioasă. Atât de bună încât am zis că trebuie neapărat să o includ în programul meu de 21 de zile raw pe care urma să îl lansez atunci. Zis și făcut. Am propus rețete, iar participanții de la acea vreme au fost absolut încântați. Drept urmare, a rămas o rețetă pusă la loc de cinste, iar acum am inclus-o și în programul de iarnă al Academiei Vegane pe care îl desfășor în acest moment. Abia aștept să primesc feedback și după această serie.

Una peste alta, iată de ce ai nevoie dacă vrei să faci ciorbă de burtă vegană:

  1. 250 de grame ciuperci pleurotus
  2. 100 de grame caju crud (sau smântână vegetală)
  3. 3 fire de leurdă sau 2 căţei de usturoi fără inimă
  4. 3 fire de pătrunjel
  5. 50 de grame gogoşari muraţi cu apă şi sare
  6. 50 de mililitri de oţet bio din cidru de mere (sau de mere)
  7. Jumătate de lămâie
  8. Un morcov
  9. Jumătate de linguriţă de sare roz
  10. Un praf de piper
  11. 400 de mililitri de apă

Instructions

  1. Facem o marinată din: usturoi tocat, oţet, sare şi zeama de lămâie în care punem fâşii de ciuperci, pe care le-am spălat foarte bine în prealabil. Le lăsăm în această nebunie de arome să se împrietenească peste noapte.
  2. Cu ajutorul blender-ului vom prepara un lapte vegetal de caju, un pic mai dens. Punem în vasul aparatului nucile de caju şi apa şi le blendăm foarte bine pentru 20 de secunde, întâi la viteză mică şi apoi la viteză maximă. Dacă blenderul tău nu a mărunțit foarte bine nucile, atunci strecoară compoziția și folosește doar laptele de caju.
  3. Tăiem morcovul în cubuleţe şi gogoşarii în fâşii foarte subţiri.
  4. Într-un vas pentru ciorbă punem: ciupercile scoase de la marinat şi scurse bine de zeamă, gogoşarii, morcovul şi la final laptele de caju și pătrunjelul. Mai condimentăm un pic cu sare şi piper dacă este necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *