Calatorii

Pamukkale, locul unde Cleopatra se scălda pentru a se menține tânără

Toate drumurile duc la Pamukkale

O vacanță în Kușadasi (Turcia) ar fi incompletă fără o vizită la Pamukkale. Vorbim despre poate cea mai veche stațiune balneară din lume. Originea istorică a locului se leagă de orașul grec Hierapolis. Așezarea a fost fondată în secolul III Î.Hr., inițial printr-un simplu templu. Dezvoltarea zonei a început abia în anul 190 Î.Hr. odată ce orașul antic a fost cucerit de către Imperiul Roman. Împăratul Adrian a rămas atât de impresionat de Pamukkale, încât a proclamat Hierapolis ca stațiune balneară.

Istoria locului se leagă de numele unor mari împărați ai antichității, printre care și Constantin, sub domnia căruia Hierapolis a devenit un important centru religios al Imperiului Roman de la Răsărit. A fost și perioada în care mare parte a nobilimii romane venea din toate colțurile imperiului pentru a se scălda în apele termale de acolo. Astfel s-a asigurat renumele internațional al stațiunii Pamukkale, care rezistă și astăzi, de peste 2000 de ani.

Pamukkale a fost declarată stațiune balneară în secolul II Î.Hr.

Pamukkale a fost declarată stațiune balneară în secolul II Î.Hr.

Castelul de bumbac sau cascadele înghețate

Etimologia numelui Pamukkale se traduce literalmente în castelul de bumbac. Este lesne de înțeles de ce stânca cu o înălțime de 200 metri, acoperită cu terase de travertin de un alb imaculat a fost denumită așa.  Richard Chandler, un călător englez care a descoperit terasele în 1765 povestea: ”am privit cu mirare ceea ce părea a fi o uriașă cascadă înghețată, vălurită, ca și cum apa ar fi încremenit brusc în curgerea ei”. În 1988 stațiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO.

Chiar și astăzi nu poți să nu rămâi impresionat atunci când dai ochii prima dată cu uriașa întindere de ”zăpadă”, de la Pamukkale. Terasele acoperă o suprafață de 2.5 km, cu o lățime de 500 metri. În spatele lor se află munți, cu păduri de pin verde, care scot în evidență și mai mult strălucirea depunerilor de calcar. Apele care acoperă bazinele naturale sunt asemenea unor oglinzi naturale, deosebit de frumoase într-o zi senină, când reflectă albastrul cerului.

Terasele de calcar au fost asemuite cu o cascadă înghețată

Terasele de calcar au fost asemuite cu o cascadă înghețată

Apă cu proprietăți curative renumită în toată lumea

Din punct de vedere geologic, Pamukkale a fost formată cu multe milenii înainte de prima atestare istorică a orașului Hierapolis. În prezent acolo există 17 izvoare termale. Apa are o temperatură cuprinsă între 35 °C și 100 °C și este suprasaturată în carbonat de calciu. După izvorâre apa elimină dioxid de carbon în timp ce este transportată pe o distanță de 320 metri, până se revarsă peste terasele de calcar. Depunerile de carbonat de calciu sunt inițial sub forma unei substanțe gelatinoase, care se întărește ulterior și devine travertin.

Apa este bogată în calciu, sulft de magneziu, bicarbonat și dioxid de carbon și este benefică pentru cei care suferă de reumatism sau afecțiuni cardiace.

Apa este folositoare pentru afecțiunile cardiace sau reumatice

Apa este folositoare pentru ameliorarea afecțiunile cardiace sau reumatice

Însăși Cleopatra se scălda acolo pentru a se menține tânără

Istoria Pamukkale se leagă și de numele reginei Egiptului. Legenda spune că însăși Cleopatra se scălda în apele de acolo pentru a se menține tânără. Ulterior împărăteasa a cerut ca apa de acolo să-i fie adusă la Roma. Generalul roman, Marc Antoniu a botezat o piscină în onoarea reginei Egiptului. Așa se face că în prezent, în apropierea teraselor de calcar, vă puteți scălda în piscina Cleopatrei.

Bazinul are o temperatură constantă a apei de 37 °C. Pe fundul piscinei se pot vedea coloane și alte ruine ale templelor grecești. Să te scalzi acolo este o experiență unică în viață. Legenda mai spune că o baie în piscina antică te întinerește cu 10 ani. Puteți sta liniștiți, toate excursiile opționale care vă duc la Pamukkale au inclusă în itinerariu și vizita la piscina Celopatrei.

Legenda spune că o baie vă întinerește cu 10 ani.

Legenda spune că o baie vă întinerește cu 10 ani.

Ce trebuie să știți când mergeți la Pamukkale

Mai mult aici.

sursa: blog.filadelfiaturism.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *