Pentru că această carte a trecut prin numeroase revizii neautorizate de-a lungul timpului, este greu de cuantificat succesul său. Au existat multe cărți de-a lungul timpului care promiteau puteri venite din alte lumi celor care le lecturau. Acest lucru se întâmplă deoarece multe texte aveau puteri magice în vechime. Mulți oameni nu puteau desluși ce este scris în carte, fiind compuse în mod misterios cu un scop. Cunoașterea câștigată din citirea acestor texte aducea niște informații care altfel ar fi fost necunoscute și în același timp ofereau opinia unor persoane de mult decedate. Toate acestea combinate aduc o imagine a modului în care masele au văzut anumite cărți.

Există în colecția magică ”Cheile mici ale lui Solomon” o carte numită Ars Notoria sau ”Arta notorie a lui Solomon”. Această parte a fost scrisă în secolul 13, cu anumite părți compuse în secolul 12. Există multe colecții sau texte magice ale timpului, însă aceasta este mai mult concentrată pe rugăciuni, meditații și exerciții orale mai degrabă decât pe vrăji, poțiuni și ritualuri.

Cele mai vechi texte din Cheile mici ale lui Solomon promit o ”limbă de argint”, o memorie perfectă și înțelepciune. Pentru că această carte a trecut prin multe modificări neautorizate de-a lungul secolelor, este greu de evaluat. De asemenea, textele originale au fost scrise într-o combinație haotică de ebraică veche, greacă și latină. Regele Solomon însuși a folosit textul original din Ars Notoria pentru a deveni înțelept, plin de compasiune și isteț, astefl devenind faimos.

Un alt personaj faimos care a folosit textul din Ars Notoria a fost John de Morigny, un călugăr din secolul 14. Când a încercat să atingă gradul de maestru, a avut niște viziuni demonice. Atunci a creat propriul său text magic, Libor Visonum. El credea că Ars Notoria funcționa, însă cu un preț mult prea mare.

Există în text un truc magic pe care cititorii de azi îl vor găsi fascinant. Denumit ”experimentul magnetic”, acesta oferă detalii despre modul în care se pot folosi un magnet natural și două ace de compas pentru a comunica la distanțe mari. Dacă cele două ace sunt frecate de același magnet, acele vor fi ”entanglement”. În acest fel, dacă cineva mișcă un ac, celălalt se va mișca. Punând acele în centrul unor cercuri cu litere și cifre, doi indivizi, aflați la mari distanțe unul de celălalt, ar putea avea o conversație, scriind cuvinte.

Cartea conține multe idei și noțiuni care erau de domeniul science fictionului pentru acea vreme. Ea este legată, de asemenea, de multe figuri oculte și politice ale vremii. Toate aceste elemente combinate, faptul că mulți nu pot citi cartea, a condus la concluzia că această carte are puteri magice. Extinderea perspectivei și obținerea de cunoaștere i-a făcut pe mulți să considere cartea în sine magică.

Dacă am putea obține un original nedeformat al cărții, atunci aș putea privi cartea altfel. Dacă aceasta ar conține informații inerent periculoase, atunci autoritățile ar limita în mod normal accesul la carte. Dacă doriți să vedeți un exemplu de text din această carte iată o traducere destul de bună (în engleză).