Crucea eroilor de pe muntele Straja

cruce straja refacuta
Foto: revistavedetelor.ro

Masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica, dar si cea religioasa a locului. Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in primul razboi mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. In fiecare an, in Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelui.

„Drumul Crucii” a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja.

„In anul 1996, in Straja, la cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena au iesit niste semne Dumnezeiesti. Dintr-odata in interiorul unui bec s-a intiparit o cruce. La un interval de numai doua saptamani, in interiorul unui alt bec a aparut inca o cruce. Un calugar mi-a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste”, spune Parau. Atunci, omul de afaceri a ridicat o cruce chiar in varful Straja si un schit, in memoria eroilor neamului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *