Mii de pelerini din toată lumea vin să se închine la mormântul Sf. Nicolae la data de 9 mai, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte aducerea moaştelor sale la Bari
Foto: Prima este statuia Sf. Nicolae din fata Catedralei din Bari, cealalta se gaseste in interiorul ei. Iar jos, Icoana veche se scoate pentru cinstirea ei, doar la data de 9 mai.
La Bari, Italia este sărbătoare în fiecare an la data de 9 mai, cu ocazia Aducerii Moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în catedrala oraşului, ce-i poartă numele. Mii de pelerini din toată lumea, dar şi din apropierea oraşului Bari, vin să se roage chiar şi pe jos, de la 100 de km până la mormântul Sf. Nicolae. Părintele Mihai Drigă, parohul Bisericii “Sfânta Treime” din Bari ne-a vorbit despre minunile Sfântului, dar și despre mana (mirul) Sf. Nicolae.
Catedrala Sf. Nicolae Din Bari este un important centru de pelerinaj pentru italienii şi creştinii ortodocşi din estul Europei. Construcţia Catedralei Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola, în limba italiană) a început în anul 1089 şi a durat până în anul 1197, fiind înălţată în timpul dominaţiei italo-normande a Apuliei. Sf.Nicolae şi-a ales singur locul în care să ajungă osemintele sale. Despre aducerea moaştelor Sf. Nicolae la Bari au circulat mai multe poveşti. Una din ele spune că Sf.Nicolae a trecut prin Bari în drum spre Roma şi a decis, că aici, trebuie să fie mormântul său. După ce a murit i s-a arătat unui preot din Bari, cerându-i să fie adus aici. Altă legendă spune că marinarii din Bari au auzit de la veneţieni, despre minunile unui sfânt din ASIA şi s-au arătat dornici să-l aducă la Bari, pentru a atrage mai mulţi turişti. Astfel, barezii l-au furat pe Sf.Nicolae din Mira, Cetatea Lichiei, de aceea, el este şi protectorul hoţilor. Însă, în drum spre casă s-a pornit o furtună, iar marinarii l-au rugat pe sfânt să-i scape, cu promisiunea să-i ridice o biserică, ceea ce s-a şi întâmplat.
Foto: Altarul ortodox din catedrala, iar celalalt este cel de la subsol, unde se afla si mormantul Sf. Nicolae.
Mana făcătoare de minuni a Sf. Nicolae
Mormântul Sf.Nicolae a fost dintotdeauna izvorâtoare de mir, încă de când a fost furat de barezi. Minunea aceasta s-a păstrat şi azi. “Catolicii îi spun mană, de fapt este binecunoscutul mir, cum îl numesc creştinii ortodocşi. În 1957, Luigi Martino, un renumit professor de anatomie de la Universitatea din Bari a deschis mormântul şi a analizat osemintele. A constatat că au aparţinut unui bărbat care a trăit în jur de 78-80 de ani, exact vârsta la care se spune că ar fi murit Sf.Nicolae. Tot atunci s-a observat şi acest lichid emanat de moaşte, şi faptul că, osemintele sale erau în proporţie de 50%. Cercetările au scos la iveală faptul că, acest lichid aparţine corpului uman. Din 9 mai 1980 mirul se extrage cu o pompiţă şi se depozitează în două sticluţe, una rămâne în muzeu, alta se înmulţeşte cu apă. Credincioşii îl folosesc ca pe aghiazmă. Eu îi sfătuiesc pe pelerini să nu-l consume pe tot, să mai lase puţin din el lângă icoană, pentru ca Sf.Nicolae să fie prezent tot timpul cu ei”, a mărturisit pentru Click! părintele Mihai Drigă, care se află în slujba Sf. Nicolae din Bari de 33 de ani.
“Am ales să rămân la Bari, pentru că sfântul nu m-a lăsat să plec de aici”
Preotul Mihai Drigă a organizat prima parohie la Roma, a înfiinţat prima mănăstire românească în Italia la sud de Bari, la Benevento, şi a deschis şi prima parohie română în Bari. Spune că are o relaţie specială cu Sf. Nicolae. ”Sfântul mi-a răspuns cu milă la tot ce i-am cerut. Eu cu sfântul am o relaţie specială, merg la mormânt şi mă rog… Am ales să rămân la Bari, pentru că sfântul nu m-a lăsat să plec de aici”, spune preotul, care susţine că sfântul i-a îndeplinit toate dorinţele joia, când se citeşte acatistul Sf. Nicolae. Când a umblat după aprobări, pentru a face biserica românească, lucrurile se rezolvau întotdeauna, într-o zi de joi. De aceea, preotul obişnuieşte să glumească, şi să spună că Sf. Nicolae are un secretar, care le dă aprobări, joia.
“Am creat un centru pentru copii cu probleme în familie”
“Îmi doresc ca lângă Biserica românească de la Bari să deschid un muzeu cu obiecte de cult ortodox. Sunt fericit că am deschis, împreună cu un preot catolic, un centru de recuperare pentru reabilitarea adolescenţilor până la vârsta de 18-19 ani, care au probleme cu drogurile sau cu legea. Anul trecut, am primit o clădire frumoasă, de la o credincioasă de 94 de ani şi am creat acolo un centru pentru copii cu probleme în familie. Centrul poartă numele donatoarei, doamna Maria Lanzolla”, ne-a povestit părintele.
Un băieţel din Roma şi-a revenit din comă
Preotul Drigă ne-a vorbit şi despre minunile Sf. Nicolae. Multe femei care nu puteau face copii, au rămas însărcinate după ce au venit să se roage la mormântul său de la Bari, apoi, copii care nu puteau vorbi au prins glas… “Este cunoscută şi povestea unui băieţel de la Roma, care era în comă. Părinţii lui au venit la Bari şi au atins o hăinuţă de-a băieţelului de mormântul sfântului. După o lună m-au sunat, că şi-a revenit copilul. Am primit atât de multe scrisori-mărturii, că aş fi putut scrie o carte”, ne-a mai spus preotul român.
Foto: Candela de la mormantul Sf. Nicolae si icoana care- infatiseaza din fata sf. mormant.
În candela-corabie de la mormântul Sfântului pun ulei şi catolicii şi ortodocşii
Mormântul sf. Nicolae se află la subsolul catedralei care-i poartă numele, dar există câte un altar ordodox la fiecare nivel al bisericii. În Catedrala Sf.Nicolae se află o particică din Sfânta Cruce şi un spin din coroana lui iIus. Când ziua de 25 martie cade în vinerea mare a catolicilor, spinul se umezeşte ca şi când ar fi îmbibat în sânge. Această minune s-a întimplat şi anul acesta. Tot aici, uleiurile catolicilor şi ortodocşilor se unesc într-o singură flacara, într-o candelă în formă de barcă.
Mâna Sf. Ierarh Nicolae se află la Bucureşti
Moaşte ale Sf.Nicolae se mai găsesc şi în alte biserici din Europa, inclusiv în România. De pildă, mâna Sf. Nicolae se găseşte la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală, unde credincioşii vin să se roage şi să îl cinstească.
Cine a fost Sf. Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia), din părinţii ]nstăriţi, dar şi foarte credincioşi. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic. S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe.
În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă şi a fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Se spune că o familie săracă avea trei fete. Când au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă “uşoară” ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.
Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la biserica din Bari, în sudul Italiei.
În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri. Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se așeze imigranții din țările germanice și nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în Santa Claus.
Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba și vine iarna. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Atunci oamenii se gândesc deja la Ignat, şi la Sărbătoarea Crăciunului.