La ziReligie

Două luni fără Preacuviosul Ioasaf! Călugărul care a ajutat mii de oameni este plâns de credincioși

La jumătatea lunii aprilie, ziarele din Argeș vuiau despre moartea fulgerătoare și mai ales surprinzătoare a unui mare duhovnic din zonă, călugărul Ioasaf, starețul și ctitorul Mănăstirii Cotmeana, cel care a ajutat mulți credincioși. Acum, mormântul său a devenit loc de pelerinaj.

Priveghi la Manastirea Cotmeana in Vinerea Mare a Pastelui

Ziua de 15 aprilie 2020 va rămâne o zi neagră în calendar, pentru cei care l-au iubit pe părintele Ioasaf, starețul și ctitorul Mănăstirii Cotmeana din Județul Argeș.

Coroane de flori pentru Ioasaf
Tata drag, duhovnic bland, prieten iubit

Pentru cei care i-au călcat pragul mănăstirii, preacuviosul Ioasaf a fost ca un tată, a fost prietenul cel mai bun, a fost un înger.

Coroane de doi metri pentru marele duhovnic
Mormantul parintelui Ioasaf

A fost omul căruia puteai să-i spui orice, iar domnia sa te sfătuia ce să faci și cum să faci cel mai bine. Nu exista ca din lumea persoanelor cunoscute, de la politicieni, oameni de afaceri sau artiști, să nu fi trecut careva pe la dumnealui.

La parastasul de 40 de zile a venit multa lume la Cotmeana
Parastas de 40 zile pentru Ioasaf

Părintele Ioasaf a fost o forță, un preot care s-a luptat încă din tinerețe cu ”răul”, sub toate formele lui, vorba cuiva. Și așa este! Și tot atunci când era mai tânăr, Papa Ioan Paul al ll–lea l-a chemat într-o audiență la Vatican, considerând că se număra printre cei mai buni preoți exorciști din Europa, de la acea vreme. S-a rugat pentru toți cei care i-au cerut ajutorul. Făcea masluri miercuri și vineri, iar la final citea Moliftele Sfântului Vasile.

Flori si lumanari pentru Ioasaf
Mergi la cer si te aseaza langa Tatal Creator

A fost un om direct, vorbea deschis și fără frică de nimeni! La numai 65 de ani împliniți pe 22 ianuarie anul acesta și nici două luni, marele duhovnic și-a încheiat misiunea pe pământ. A trecut la cele veșnice într-o zi de miercuri din săptămâna mare a Pastelui (ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda). Nepotul său îi citea la căpătâi în vinerea mare, odată cu prohodul Domnului. A fost îngropat a doua zi, în grădina de la intrarea în mănăstire, cu doar 5 minute înainte ca Lumina Sfântă de la Ierusalim să coboare în Biserica Sfântului Mormânt. Despre moartea sa, el le-a vorbit celor care îl iubeau, încă din octombrie 2017, cu doi ani și jumătate înainte să urce la îngeri. I-a spus unei credincioase că nu mai are mult de trăit și să ne rugăm lui, că ne va ajuta și mai mult de Acolo de Sus! Iar în ultimul an se văita că are atâtea de făcut și… nu mai are timp! A știut de dinainte că va muri și cum va muri, dar și ziua în care se va stinge. Și-a avertizat apropiații, despre toate acestea, într-un fel sau altul. N-a avut parte de o înmormântare așa cum i se cuvenea, și nu doar pentru că a murit pe timp de pandemie. Dar martirii au felul lor de a muri… Iar timpul va dovedi multe lucruri. Drum lin, părinte Ioasaf, vei rămâne în inimile noastre! Rămân mărturiile tuturor celor pe care i-ați ajutat în cei 30 de ani la Cotmeana… Să vă fie țărâna ușoară, părinte drag! Rugați-vă și pentru noi, așa cum știți dvs.

Printele Ionut, nepotul parintelui Ioasaf duce traditia mai departe. Aici cu Olga Panaete.
Conform unei traditii din strabuni, Olga Panaete a gasit o fetita, care a dat de pomana, 40 de galeti de apa pentru Ioasaf. Doamna Zarzare (dreapta foto) a dat de mancare cuiva, in fiecare dimineata.
Parintelui ii placea culoarea mov, culoarea cu cea mai inalta vibratie
Coliva cu bomboane mov
Coliva pentru parintele Ioasaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *