Frumusete

Ligia Munteanu: ”Pălăriile sunt cele mai elegante accesorii”

Are 34 de ani și lucrează în televiziune de 10 ani, însă o vacanță în Asia i-a dat o idee ingenioasă de afaceri. În numai două luni, Ligia Munteanu, prezentatoare la Digi 24, și partenerul ei, Mihai Drumea, au pus pe picioare ”Jos pălăria!”- un magazin care se bucură de succes. Cei doi vând pălării de calitate, produse în Italia.

Cum a început acest business-ul ”Jos Pălăria!” și cât de greu v-a fost să îl puneți pe picioare?

Ligia Munteanu: Totul a început din pasiune pentru pălării și dintr-un lanț de sincronicități, poate menite să se întample. În cadrul unei vizite la Hong Kong, la un târg internațional de fashion, eu și partenerul meu de business, Mihai Drumea, am cunoscut unul dintre cei mai mari producatori de pălării din Italia. Creațiile lui m-au fascinat din prima clipă și pe loc ne-a venit ideea să le aducem în România. Asta s-a întamplat în septembrie, iar în luna noiembrie pe 24, deja aveam Insula de Pălării în Mall Promenada. Toate s-au întâmplat foarte repede, am învățat multe și ne-am lăsat purtați de noutatea experienței. Inițial am avut doar pălării de damă. Am pornit de la a importa case celebre de pălării din Italia, până la a produce acolo sub brandul nostru ”Jos Pălăria”, iar astăzi avem propriile noastre colecții, alături de pălării ale altor case.

Cum este această afacere? Ați extins-o și ați adus și pălării bărbătești! Cum se face distincția între modelele bărbătești și cele de damă

Ligia Muntenu: Pe cât de frumoasă, pe atât de mare este provocarea logistică. Transportul și depozitarea sunt extrem de importante, pentru că pălăriile ocupă mult spațiu. În luna februarie am adus și pălării bărbătești, o gamă variată și pe mărimi de la 55 la 62. Acum, este adevărat, doar la unele pălării se mai poate face distincția certă între damă și bărbați, existând multe modele care sunt unisex, doar cu diferența de mărime. Fiind amândoi economiști la bază, nu ne-a fost foarte greu să realizăm modelul de business și să decidem direcția în care vrem să mergem. Alegerea unui mall pentru primul nostru magazin a fost în speranța că vom reînvia cultul pălăriilor în România, le vom aduce în fața maselor, astfel îi vom obișnui pe oameni să poarte cât mai des pălării. Este cumva o necesitate de care mulți au uitat, dar a revenit deja acest curent.

În procesul de fabricație, noi avem în vedere diversitatea. Ne-am dorit de la început colecții generoase, cu multe modele, astfel încât oricine să își găsească la noi o pălărie potrivită. Sunt atât de multe fizionomii și atât de multe gusturi, încât e greu să pui pe toată lumea sub o umbrelă. Cred că de aici vine și reticenta oamenilor în a purta pălării. Foarte mulți spun că nu le stă bine cu pălării, că au probat ei undeva și le venea prost. Probabil că e adevărat, dacă te duci la un pălărier care face un singur tip de pălărie și acela nu îți piăa bine, nu ți se potrivește, vei trage concluzia greșita că tu nu poți purta pălărie. De aceea noi avem în magazin peste 300 de modele diferite, fiecare în culori diferite și avem și posibilitatea de a personaliza.

palarii, Ligia
Canotiera este vedeta verii

Când, unde și cum putem purta o pălărie?

Ligia Munteanu: Pălăria se poate purta de dimineață până seara și va fi diferită în funcție de vestimentație și destinație. Sunt pălării extrem de versatile, ce pot fi purtate de la plajă până la o rochie de petrecere, cum sunt canotierele. Dar sunt si pălării dedicate anumitor situații. De exemplu, pălăriile elegante de eveniment, din sisal, care se asortează la ținute elegante și sunt potrivite ocaziilor speciale. Este foarte importantă alegerea unei pălării, pentru că fiind un accesoriu de cap și va atrage atenția asupra lui. Trebuie să se potrivească cu forma feței, culorile să se regăsească în ținuta sau să fie complementare cu aceasta. Fiind un accesoriu de cap, trebuie să ținem la calitatea materialelor și la perfecțiunea execuției. De aceea, la ”Jos Pălăria” am ales să lucrăm cu cele mai bune fabrici din Italia, cu producători care livrează și pentru marile branduri.
Motto-ul nostru este ”Hats are like magic. They can change you”. Pentru că pălăria este o stare. Alege o pălărie grandioasă și te vei simți ca o prințesă, schimb-o cu o pălărie cu bor drept mare și coroană masculină și vei fi gata de o petrecere pe plajă, iar dacă vrei să aduci un strop de senzualitate, poți purta o pălărie cu bor larg coborât, în stil Audrey Hepburn.Cine sunt mai interesați de acest accesoriu? Femeile sau bărbații?

Ligia Munteanu: Domnii sunt un pic mai interesați de pălării decât femeile, dar și mai stricți. În cazul lor, pălăria trebuie să vină perfect și să se potrivească personalității și stilului vestimentar. Se mai poartă joben astăzi, dar rar și de către cunoscători. O pălărie care era de zi cu zi în epoci mai îndepartate. Oricum, toate casele mari de modă au reintrodus în ultimii 2 ani pălării în colecțiile lor. Evident, pălării reinterpretate, cu boruri îndrăznețe și coroane tot mai inventive. Este un mare plus pentru modă și pentru industrie, dar așa cum tocul cui va rămâne un simbol al feminității, la fel și pălăriile clasice ar trebui să își găsească un loc în fiecare garderoba. Mai mult chiar, ar trebui să avem câte o garderobă dedicată de pălării, așa cum există pentru genți sau pantofi. Ai nevoie de o pălărie neagră, de una albă, de una maro de o pălărie de vară de oraș și de una generoasă de plajă. Apoi, după ce am stabilit piesele de bază, putem trece la diversificare, în funcție de preferințe și ținute.

Aveți niște produse jos pălăria, atât din punct de vedere al calității, dar și al modelelelor. Care este țelul vostru?

Ligia Munteanu: Mă bucur mult să văd pălării pe stradă, iar noi la ”Jos Pălăria” am spus de la început: dacă vom aduce pe stradă 1.000 de pălării, apoi va purta toată lumea. Toți se vor bucura din nou de acest accesoriu care aduce fascinație, bucurie și un strop de atitudine. Poartă o pălărie!

palarii, ligia
Palariile cu boruri largi cu aplicatii, sunt extrem de elegante

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *