VEDETE

Andra Matei: ”Sunt moldoveancă de-a lui Ștefan cel Mare și cântecele mele sunt o parte din sufletului meu!”

 andra matei 2andra matei

Andra Matei ar putea câștiga cu ușurință Miss Folclor, dacă i-ar trece cuiva prin cap să organizeze un astfel de concurs. Are doar 24 de ani, dar a câștigat numeroase concursuri la festivalurile de folclor, și din 2013 a refuzat să mai participe.

”Încă din anul 2013 am renunțat să mai merg la festivaluri, pentru că mi-am atins obiectivul, acela de a câștiga toate premiile importante din țară și cred că așa este bine și firesc, ca atunci când ajungi la un anumit nivel, să lași și alți tineri să fie descoperiți de public și de oamenii de specialitate”, spune solista. Ea a urmat Facultatea de Litere din București.

Facultatea cu muzică nu s-a împăcat foarte bine, pentru că aveam un program foarte încărcat și trebuia să fiu prezentă la toate cursurile. Spun asta, pentru că eu am terminat Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, specializarea Română – Spaniolă, o facultatea foarte serioasă, cu multe informații prețioase, cu mulți profesori de elită unde trebuia să fiu mai tot timpul prezentă. Dar, am fost foarte conștiincioasă și am terminat-o cu bine. În prezent, sunt masterandă la Etnologie, antropologie culturală și folclor, tot în cadrul Facultății de Litere, unde învăț multe lucruri folositoate pentru cariera mea și mă bucur de fiecare informație primită. Îndemn pe toată lumea că citească, să călătorească și să învețe lucruri care ajută la înfrumusețarea vieții”, susține Andra Matei, care a lansat primul album muzical ”Moldovioară, scump pământ”, iar melodia ce dă titlul beneficiază și de un videoclip.

”Acest album s-a născut din dorința de a arăta lumii frumusețea Moldovei și Bucovinei. Acest album este un vis împlinit! Este un vis la care am lucrat mult, am așteptat mult, am căutat mult, dar s-a meritat tot și dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face-o, mai ales că mi-am dorit să fie un produs de calitate. Cântecele le-am ales pe sprânceană, cu mesaje clare și cu teme în care să se regăsească cât mai mulți iubitori de cântec. L-am realizat cu mult drag și cu speranța că va ajunge cât mai repede la sufletele ascultătorilor! Vreau să spun că unele versuri sunt foarte vechi și sunt găsite în culegerile personale ale regretatei artiste Maria Băraru și mi-au fost dăruite de fiica artistei, doamna Mihaela Simion! Am vrut să scot în evidență tot ceea ce se întâmplă într-o viață de om: de la hora și jocul din sat, logodna, nunta, familia, dorul și în cele din urmă jelea! Cântecele sunt din zona Bucovinei, dar și din zona Moldovei. Am ales să interpretez și cântece din zona Moldovei, pentru că de la vârsta de 7 ani și până la vârsta de 13 ani am locuit și în orașul Roman, Județul Neamț și am amintiri deosebite de acolo. Eu sunt moldoveancă de-a lui Ștefan cel Mare și cântecele mele sunt o parte din sufletului meu. Am vrut să ofer tuturor locurilor unde am copilărit cântece care mă reprezintă și îi reprezintă și pe ei, oamenii locului… eu zic că am reușit!”, mai spune artista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *