IPS Laurențiu Streza va susține la Sibiu o conferință despre Sfinții Arsenie de la Prislop și Serafim de la Sâmbăta de Sus
Organizația Tinerilor din Sibiu anunță în data de 12 martie, de la ora 18:00, conferința „Duhovnici și mărturisitori ai veacului nostru: Sf. Aresnie Boca și Sf. Serafim Popescu”. Evenimentul va fi susținut de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu”, din cadrul Facultății de Teologie.
Participanții vor putea redescoperi puterea mărturisirii și cum să o aplice în viața de zi cu zi.
Sf. Arsenie Boca
Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop s-a născut în data de 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, în Hunedoara.
A studiat la Liceul „Avram Iancu” din Brad și la Academia Teologică din Sibiu, iar ulterior a fost bursier al Mitropolitului Nicolae Bălan, urmând cursuri la Institutul de Arte Frumoase și Facultatea de Medicină din București.
A tradus „Scara dumnezeiescului urcuș” a Sfântului Ioan Scărarul și a fost hirotonit diacon și preot, devenind stareț la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus.
Sf. Arsenie Boca fost arestat de mai multe ori din cauza regimului comunist, fiind supus la detenție și torturi pentru sprijinirea luptătorilor anticomuniști.
La scurt timp, a fost transferat la Mănăstirea Prislop, unde a devenit stareț și mai târziu duhovnic. După o perioadă de pribegie, în care a lucrat ca pictor bisericesc, a slujit la Mănăstirea Sinaia și a trăit acolo până la moartea sa, 28 noiembrie 1989.
A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, unde astăzi se adună mii de credincioși care-l roagă să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru ei.
Sf. Serafim Popescu
Cuviosul Arhimandrit Serafim Popescu s-a născut în 1912, în apropiere de Alba Iulia, într-o familie evlavioasă.
A studiat la Academia Teologică din Sibiu și la Facultatea de Teologie din Cernăuți, iar mai târziu la Atena și pe Muntele Athos.
În 1941 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu, iar în 1943 a fost hirotonit preot și numit stareț al mănăstirii, unde a format o obște bine închegată.
După retragerea din stăreție, s-a dedicat duhovniciei, ajutând mulți monahi și credincioși care veneau la el pentru îndrumare.
La aproape 80 de ani, în 1990, a trecut la Domnul, lăsând o moștenire duhovnicească valoroasă.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D1010052944485704%26set%3Dgm.938010245180931%26type%3D3&show_text=true&width=500