EVENIMENTLa zi

Pictorul Elian Băcilă, poreclit sosia lui Iurie Darie și supranumit „Pictorul de Negru al României” își va prezenta colecția la Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”

Pictorul Elian Băcilă, poreclit sosia lui Iurie Darie și supranumit „Pictorul de Negru al României” își va prezenta colecția la Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”

Locul desfășurării expoziției colective „Creatorul – La început a fost desenul” este unul superb! Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”, deoarece lucrările sunt așezate printre mașini, utilaje, capsule și motociclete.

S-a încercat o legătură între o lucrare de artă anume și piesa respectivă expusă în muzeu. Muzeul este o bijuterie, o operă de artă a științei și tehnicii românești. Primirea artiștilor și ideea amplasării lucrărilor în diverse locuri ale muzeului a aparținut doamnei Laura Albani, directoarea acestei instituții.

Elian Băcilă, sosia actorului Iurie Darie și supranumit „Pictorul de Negru al României”. Acesta are lucrări de artă în colecțiile personale ale vedetelor de la Hollywood, precum Joaquin Phoenix, sau ale unor muzicieni renumiți, ca Kitarō sau Jean-Michel Jarre.

„Lucrarea cu care particip se numește „Când Culorile au Tăcut”, o lucrare din anul 2023. După cum bine știți, am o expoziție virtuală de 3 minute și jumătate, care se numește așa. De acolo am luat și titlul acestei lucrări. Despre ce este vorba? Este o lucrare cu un unghi mai special. Această lucrare nu are un unghi de 90 de grade, are un unghi de 75 de grade și se comportă ca o oglindă.

Partea de jos este un Vantablack, cel mai întunecat negru, care este vernisat, iar aici am două categorii de negru. Negrul are o infinitate de posibilități și sunt foarte multe categorii. De la negrul luminos, la negrul absolut. Cu această serie, pentru că este o serie, practic, cu acest unghi de 75 de grade, am participat la prima ediție MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană de la noi.

Nici nu mi-am văzut lucrarea când am venit! O căutam. Era așa de bine amplasată pe acest perete, fiind lângă o altă lucrare întunecată, și mi se pare foarte bună asocierea asta între artă și tehnică. Foarte bine se leagă. Lucrările toate trebuiesc descoperite, fiindcă este o expoziție colectivă. Sunt amplasate în muzeu în funcție de legătura pe care o are lucrarea respectivă cu mașina respectivă sau cu motocicleta, sau, la mine, cu acest angrenaj. Fiind abstract, are legătură cu orice. Cu această serie numită „Când Culorile au Tăcut” o să particip la o expoziție, anul viitor, la Osaka.”, a declarat pictorul Elian Băcilă.

O apariție remarcabilă este și artista Ionela Popescu. Ea participă, cu succes, la expoziții de artă în întreaga țară.

„Mă bucur că am avut oportunitatea să particip la expoziția „Creatorul” de la Muzeul Tehnologic „Dimitire Leonida”, cu pictura „Mocănița”. Deși nu am avut prilejul până acum să călătoresc cu acest tren, am considerat că este o ocazie minunată să pun pe pânză o mică parte din Maramureș.”

Tânărul artist Alexandru Mirel participă la expozitie cu o lucrare numită „Roata Timpurilor”.

„Am început să studiez pictura undeva la începutul anului 2023 și lucrarea aceasta este, cumva, rezultatul unui an de practică. Eu, însă, am interacționat cu artele de când eram copil. Am studiat vioara, de la grădiniță până în clasa a XII-a, zilnic. Astfel, mi-a dezvoltat o disciplină și latura artistică. Muzica a fost pentru mine ceea ce m-a pornit pe acest drum și pictura este o latură pe care nu am exprimat-o încă și îmi doresc să o duc cât mai departe cu putință. Muzica poate e un fel de profesie sau un domeniu pe care sunt specializat, dar pictura este ceva mai de suflet.

Urmăresc, adesea, când ies în natură sau în oraș, lucruri, peisaje sau persoane ce îmi captează atenția și le memorez sau le fotografiez. Mașina pe care am pictat-o a fost parcată undeva în fața școlii unde studiez eu pictura. Deci este o mașină reală. O poză pe care am făcut-o cu mânuța mea și care mi-a plăcut atât de mult încât am decis să o transpun în pictură. Prin operele mele doresc să transmit lumii frumusețea momentului surprins, acel element care m-a inspirat.

Încă mai am un drum lung în fața mea, fiind la început, dar sunt hotărât să evoluez în acest domeniu pe cât de mult cu putință. Disciplina, precum și alte calități dobândite în timpul celor 13 ani de studiu al muzicii, cu siguranță, îmi vor fi de folos și îmi vor inspira lucrările pe viitor. Artele plastice sunt un domeniu pe care îl iubesc și pe care voi continua să-l studiez.”

Printre artiștii expozanți se numără și tânăra Alessia Mogoș, pasionată de pictură și poezie, care expune o lucrare amplă intitulată „Structuri și Vise”.

Expoziția a fost organizată de Galeria Arhiva de Artă în colaborare cu Crucea Roșie Română. Aceasta poate fi vizitată până pe data de 20 martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *