Cum să cultivi propriul copac de avocado la tine în apartament
In cazul în care ultimii ani nu i-aţi petrecut pe o insulă pustie, cu siguranţă aţi observat că am fost subit invadaţi de un anume fruct verde, cu o consistenţă untoasă şi cu un gust similar fructelor. Este vorba despre avocado, un fruct originar din Mexic şi Guatemala, din familia Lauracae care a devenit vedeta reţetelor sofisticate din restaurante şi pe care îl regăsim ca alternativă pe toate blogurile si reţetele din mediul online atunci când decidem să gătim ceva acasă.
Fructul de avocado, atunci când este copt, devine verde închis sau mov închis, iar în interior are o sămânţă lemnoasă maron. Fiecare fruct cântăreşte în jur de 300-700 g.
Trendul avocado este unul benefic organismului nostru, reprezentând o sursă bogată de acizi graşi esenţiali, potasiu, vitamina B5, vitamina B6, vitaminca C, vitamina K şi vitamin E.
In cadrul studiilor efectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, oamenii de ştiinţă au descoperit că ele au rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţesc abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană.
Singurul inconvenient al acestui trend este faptul că în ultimii ani preţul fructului de avocado a crescut cu până la 25%. Asa că, privind din acest punct de vedere, o alternativă pentru a putea consuma un fruct proaspăt şi organic este să îţi cultivi singur copacul de avocado.
Probabil te gândeşti că este imposibil să îl creşti ca o plantă de apartament şi că ai avea nevoie de mult mai mult spaţiu, ţinând cont că vorbim de un copac. Insă noi vă spunem că nu este chiar aşa. Copacul de avocado este în realitate destul de micuţ şi uşor de crescut.
Inmulţire
Stergeţi cu grijă sâmburele de avocado, poziţionaţi-l cu partea ascuţită în sus şi fixaţi-l cu ajutorul a 3 scobitori într-un pahar cu apă ca în prima imagine de mai jos sau puteţi achiziţiona un dispozitiv special creat pentru creşterea copacului de avocado de pe Amazon. Asiguraţi-vă că îl veţi poziţiona într-un loc cu cald şi lumios, dar totuşi ferit de acţiunea directă a razelor solare.
Creştere
Dezvoltarea tulpinei şi a rădăcinilor va dura între 2 şi 6 săptămâni. Când îi apar primele două frunze, este recomandat ca acestea să fie tăiate pentru a dezvolta o coroană bogată. Când frunzele au crescut din nou, planta se poate muta într-un ghiveci mai mare cu pământ bine îngrăşat şi drenat.
Ingrijire
Odată plantat, puteţi lăsa ghiveciul pe balcon vara, iar când temperatura scade sub 15 grade Celsius, îl mutaţi în apartament. Acesta trebuie udat regulat, dar fără a exagera cu apa. Dacă frunzele se îngălbenesc este un semn că este udat în exces. Este bine ca între două udări, solul din ghiveci să fie lăsat să se usuce.
Un amestec potrivit pentru solul plantei de avocado este turba şi pământul de grădină uşor, mixate în proporţii egale. De reţinut că PH-ul pământului trebuie să varieze între 6 şi 6.5. Pentru aceasta, adăugaţi la suprafaţa ghiveciului un strat de scoarţă de copac, mărunţită sau chiar amestec de talaj.
Altoire
In mediul său natural, copacul de avocado atinge 5 metri, însă cultivat într-un apartament, acesta abia dacă atinge 2 metri înălţime. Când atinge 1,5 m îi poţi tăia vârful pentru a-şi dezvolta ramurile pe laterale. Acesta rodeşte cam în 4 sau 5 ani şi este indicat să mai aibă în jur alţi copăcei de avocado. Dar pentru a grăbi rodul, în momentul în care tulpina copacului devine groasă cât un creion, îl puteţi altoi asemeni citricelor.
Fiţi persistenţi în îngrijirea sa şi cu răbdare veţi avea ocazia să vă bucuraţi de propriile fructe de avocado crescute natural pchiar în apartamentul vostru. Aici aveţi dovada noastră de care suntem foarte mândri !
sursa: agroteca.ro