CuriozitatiLa ziReligieStil de viata

Medicamentul pe care cu toții îl avem la îndemână: Faptele bune reduc stresul, scad riscul de boli cardiovasculare și de tulburări psihice

De mai bine de două decenii, întreaga lumea marchează pe 13 noiembrie Ziua Mondială a Bunăvoinței, ca un mod de a încuraja actele caritabile și gesturile pozitive față de cei din jur. Binele pe care îl facem nu are însă efecte doar asupra celor din jurul nostru, ci ne ajută și pe noi să fim mai sănătoși, explică Beatrice Popescu, psihoterapeut în cadrul Centrului Medical Bellanima.

La nivel de teorie, cu toții știm că faptele bune au efecte asupra celor din jur, unii dintre noi simt pe pielea lor bucuria de a-l ajuta pe cel de lângă, dar pentru cei care nu erau convinși încă, știința vine cu noi argumente: faptele bune au efecte asupra sănătății fizice și psihice!

Faptele bune reduc efectele stresului

Studiile în neurobiologie și psihologie socială au măsurat efectele bunăvoinței, bunătății sau comportamentului prosocial asupra sănătății psihice și au relevat rezultate interesante. Astfel, constatările unui studiuarată că afilierea ca mecanism de coping poate fi o componentă importantă a gestionării stresului și indică faptul că implicarea într-un comportament prosocial ar putea fi o strategie eficientă pentru reducerea impactului stresului asupra funcționării emoționale”, explică Beatrice Popescu, psihoterapeut în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Scade riscul de boli cardiovasculare

Voluntariatul frecvent și activitățile prosociale pot proteja persoanele de inflamația care este asociată riscului crescut de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Mai exact, s-a descoperitactivitățile productive ale vârstnicilor reduc inflamația în corp, așa cum indică proteina C reactivă (CRP), o biomăsură asociată cu riscul de boli cardiovasculare”, a completat psihoterapeutul lista beneficiilor.

Risc mai mic de a dezvolta tulburări psihice

Același studiu explică astfel și motivul pentru care persoanele care fac voluntariat au un risc mai mic de tulburări psihice și au o stare de bine. ”Voluntariatul oferă un sens existențial, iar activitățile de voluntariat îi conectează pe oameni, consolidând relațiile sociale. În plus, voluntariatul crește încrederea în sine, oferind un sentiment de mândrie și identitate ca apartenență la o anumită comunitate. Așadar, fiecare persoană își poate urmări afinitatea, și se poate implica pentru a sprijini un grup preferat. Poate obține astfel atât bucuria de a schimba în bine viața cuiva, cât și beneficii nebănuite pentru propria stare de sănătate”, a încheiat Beatrice Popescu, psihoterapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *