EVENIMENT

Abigail Budak promovează tradițiile și muzica românească în America!

La sfârșitul lunii trecute, mai exact pe 29 septembrie, a avut loc o nouă ediție a Festivalului Românesc din Sacramento, California, eveniment ce s-a bucurat și de această dată de un real succes atât în rândul românilor stabiliți peste Ocean, cât și al americanilor încântați de tradițiile și bucatele românești.

Evenimentul ajuns la cea de-a 18-a ediție a fost organizat de Romanian Community Center of  Sacramento, mai precis  de artista româncă, Abigail Budak care în fiecare an, pregătește momente speciale pentru românii stabiliți în SUA. Pentru că de această dată tema festivalului a fost “From the harth of Transylvania”, cu vocea ei deosebită, Abigail a interpretat melodii tradiționale din Transilvania, pe ritmul cărora românii și americanii s-au înfrățit într-o horă mare. Programul său artistic (melodii vechi transpuse într-un colaj interpretat în română, engleză și maghiară) a antrenat la distracție și voie bună. De asemenea, tot ea a fost și cea care a deschis evenimentul interpretând cu vocea ei superbă  piesa “The Lord Prayer”. “Spectacolul a fost la un nivel la care visez de multă vreme. De fapt, visul meu a fost să aduc Junii Sibiului pe scena Festivalul Românesc din Sacramento, dar nu vedeam nicio posibilitate ca visul să devină realitate. Acum, la cea de-a 18-a ediție s-a împlinit și a fost extraordinar. Am văzut oameni fericiți, impresionați de frumosul spectacol al festivalului. Totul a ieșit perfect. Ne-a ferit și ploaia care ne-a dat emoții în seara premergătoare evenimentului. Publicul a fost dublu față de anul trecut. De această dată au venit și mai mulți americani să asculte muzica românească și să se delecteze cu bucate tradiționale”, ne-a declarat Abigail Budak.

Festivalul prezentat de Abigail Budak în limba română și de Boris Budak în engleză, s-a desfășurat în parcul central care a fost decorat superb de Bianca Iosif. Printre invitații de seamă ai evenimentul s-au numărat Junii Sibiului care și-au făcut apariția pe scenă prin poarta cu baloane tricolore, în aplauzele a mii de spectatori. Artiștii Cindrelul Junii Sibiului conduși de d-na Silvia Macrea au avut un moment de zile mari, după cum susțin organizatorii. Pe scenă au mai urcat și interpreții de muzică populară Aurora și Săndel Mihai foarte îndrăgiți la Sacramento, Sînziana Ștefan, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Viorica Țepeș, dar și artiști de muzică ușoară printre care Gheorghe Gheorghiu și Ionuț Dulgheriu.

Printre cei prezenți la Festivalul Românesc din Sacramento, i-am remarcat și pe Alin Alistar, consulul onorific al Sacramento, cel care a citit scrisoarea din partea Ambasadorului României la Washington, Cosmin Dumitrescu – consulul general de la Los Angeles și pe d-l Scott Alvord de la Primăria orașului Roseville, membru al consiliului care a fost impresionat de întreg evenimentul, asigurând organizatorii de sprijin pentru edițiile viitoare. De asemenea, au fost prezenți și oameni de afaceri cu standuri de prezentare, dar și comunitatea moldovenească cu un stand împodobit cu obiecte de artă populară unde au întîmpinat oaspeții Aurica și Mariana, două moldovence superbe.

Pe lângă muzica tradițională, nu au lipsit nici bucatele tradiționale printre care: apreciatele sarmale, micii, gulaș, placintele moldovenești, langoși, clătite, cozonac, cârnați, must și altele.

Artista Abigail Budak știe că acest eveniment nu ar fi fost posibil fără implicarea altor români iubitori ai tradițiilor românești. “Vreau să mulțumesc publicului și celor implicați în organizare: Katica Got, Boris Budac, Ruxandra Vidu, Athena Budac, Marius Jar, Alexandru Bebe Mihu, Alina Jar, Ioan Budac, Bianca Iosif, Esther Bercea,Traian Iosif, Tibi Brazovan, Ioan Dumitriu, Ioan Imbriscă, Gigi & John Alecu, John Nicorici  și colaboratorilor Cristian și Florina Gheju,  Luminița Simion, Lili Hanus, Natalia Pal, Solomon Chis, Lucia Maria, Aurel Onut, Cristi Pop și lista ar mai continua… mulțumesc mult și celor ce au susținut financiar și celor care au dat o mână de ajutor”, a adăugat artista româncă stabilită peste Ocean.

Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *