EVENIMENT

Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii va cânta la Sala Palatului

Cel mai tare ansamblu folcloric compus din 14 membri, va concerta pe data de 26 septembrie la Sala Palatului, începând cu orele 19. Plăieșii vin din Chișinău, la București pentru a sărbători 30 de ani de activitate printr-un spectacol grandios. 
În 1989, Nicolae Gribincea a fondat Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii în Chișinău. Anul acesta sărbătoresc 30 de ani de viață în cântec si voie bună si vin la Sala Palatului, pe data de 26 septembrie, pentru a susține un concert de zile mari. “Ansamblul nostru a pornit din dorința de a menține tineretul în aura frumoasă a folclorului și a tradițiilor, pe care le preluăm și le ducem mai departe. Folclorul autentic românesc este cartea noastră de vizită. 

Anul acesta, sărbătorim 30 de ani de cântec și dans și am dorit să îi celebrăm alături de fanii noștri într-un turneu aniversar. Pe 26 septembrie, drumul ne duce la București, unde vom avea un spectacol de excepție la Sala Palatului. Invităm pe toți fanii noștri care ne știu deja toate șlagărele, dar și pe cei care vor să ne cunoască. Va fi un spectacol pentru toată familia, așa că vă așteptăm cu mare drag și voie bună!”, a declarat Nicolae Gribincea, vocea și coordonatorul artistic al ansamblului. 

Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii este alcătuit din 14 membri: Nicolae Gribincea – voce, conducător artistic, Ion Glodea – nai, conducător muzical, Eugen Straistă-Burlac – cobză, Alexandru Donos – vioară, Mihai Leon – tobă, Dorin Belous – fluier, Sergiu Cernogal – contrabas, Vasile Lupașcu – braci, Valentin Golovatiuc – voce, Sergiu Teleba – voce, Dumitru Moroi – voce, Mihai Cordoneanu – voce, Nicolae Paladi – voce, Covată Petru – voce. Cântece cunoscute, precum: “Hanul Marioarei”, “La casa cu oameni buni”  sau “La bordeiul cel din vale” vor răsuna pe scena Sălii Palatului. 

Ansamblul Plăieșii a fost premiat la numeroase festivaluri

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a fost creat la 15 ianuarie 1989 pe lângă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților din Chișinău, fiind conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri. În intervalul 1990 – 1999 a activat pe lângă Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi cu numele Stejăreii. 

Din 1999 – până în 2015 a activat cu denumirea Plăieșii pe lângă Pretura sectorului Botanica a municipiului Chișinău. Din 2015 și până în prezent activează în calitate de colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău. La 26 februarie 2014 Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a susținut un concert aniversar, la 25 de ani de activitate, cu genericul „Cât îi omul tinerel” la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău. La 16 februarie 2017, în cadrul unui spectacol susținut la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a lansat 2 albume: “La casa cu oameni buni” cu cântece de voie bună și pahar și albumul “Tot cu dragostea și dorul” construit pe lirica de dragoste cântată în grup bărbătesc. 

26 septembrie, spectacol folcloric, ansamblul etnofolcloric plaiesii condus de nicolae gribincea

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a devenit laureat al mai multor festivaluri raionale, municipal și republicane: „Să trăiți să înfloriți”, „Florile Dalbe”, „V-am ura v-am tot ura”, „La vatra horelor”, „Pentru tine Doamne”, „La onor, la datorie”, „Suna tălăncuțele”, „Aprindeți luminile”, etc. A evoluat cu succes peste hotarele țării: 1989 – la Moscova, 1996, 1997 – București și Iași, 1998 – Milano, 2008 – Cernăuți, 2016 – Vilnius, Padova, Bologna.

Pagină Facebook Plăieși: https://www.facebook.com/Ansamblul-Etnofolcloric-Pl%C4%83ie%C8%99ii-800144523428970/

Link event pentru mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/334668744106957/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *