Curiozitati

Ce s-a întâmplat cu ceasul lui Hitler? A fost descoperit de vameşi polonezi în 2011

La câţiva kilometri de graniţa rusă, vameşi polonezi au descoperit două ceasuri vechi, dintre care unul făcea parte dintr-o ediţie limitată comandată de Partidul nazist în 1936 pentru a 47-a aniversare a lui Adolf Hitler, informează Agepres. Ceasul de buzunar, gravat cu stema nazistă şi însoţit de o medalie comemorativă, a fost probabil fabricat în câteva exemplare destinate celor mai fideli membri ai înaltului cerc nazist.

Vameşii au făcut această descoperire surprinzătoare când au oprit un şofer rus suspectat de contrabandă cu ţigări. “Am observat că şoferul era foarte nervos. Am făcut atunci un control extrem de minuţios, în fiecare colţ al maşinii, până am găsit cele două ceasuri în portbagaj”, spune unul din vameşi. Ceasul, în stare foarte bună, a fost găsit la 60 de ani de când fusese fabricat şi nu apăruse în nicio “pradă de război”.

Cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Hitler au primit câte un exemplar din ceas în cadrul ceremoniei desfăşurate pe 20 aprilie 1936 la castelul ordinului teutonilor din Marienburg. Ceasul produs de Junghans în cinstea liderului nazist ar fi făcut senzaţie la orice licitaţie. Confiscat, pentru că se interzice exportarea din Polonia a obiectelor de dinainte de 1945 fără autorizaţie, ceasul a fost dus la Muzeul istoriei poloneze din Varşovia în încercarea de a-i reconstitui parcursul din ultimele decenii.

Cine a fost Hitler

Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria – d. 30 aprilie 1945, Berlin) a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Naţional-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei. Ajuns la putere în 1933, Hitler, a transformat ţara într-o dictatură monopartid bazată pe ideologia totalitaristă şi autoritaristă a naţional-socialismului. Politica sa expansionistă agresivă este considerată principala cauză a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi omeneşti colosale. De numele său sunt legate numeroase crime împotriva umanităţii, printre care punerea în aplicare a unui plan naţionalist şi rasist de exterminare în masă a evreilor şi altor „indezirabili” din Europa, precum şi lichidarea adversarilor politici din Germania. Hitler a fost ales „omul anului” în 1938 de către revista americană Time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *