”Ce mult te-am iubit!” – spectacol de gală dedicat compozitorului Dumitru Lupu, la Palatul Cercului Militar Național

”Arta a însoțit cu entuziasm armele, conferind un relief distinct spiritualității militare. În anul Centenarului celebrăm Marea Unire atât prin omagiul pe care îl aducem înaintașilor noștri care, în urmă cu 100 de ani, au pus bazele României Moderne, cât și prin încercarea de a-i aduce pe oameni unul lângă celălalt și de a-i face să simtă, la unison, românește. Muzica se numără printre fenomenele care îi apropie pe oameni. Luminile rampei îi stimulează, deopotrivă, pe artiști și spectatori să ofere ce au mai bun în suflet și să împartă acest lucru cu cei din jur”.

 Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național –  instituție care a sărbătorit recent 142 de ani de la înființare, a găzduit spectacolul Ce mult te-am iubit!”, dedicat compozitorului Dumitru Lupu. O personalitate artistică remarcabilă, un creator de șlagăre cu merite deosebite la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc, un muzician atât de talentat și de iubit, cu o carieră exemplară în promovarea și cultivarea pasiunii față de tot ceea ce înseamnă muzica, dar, mai presus de toate, un om, un prieten, un dascăl, un caracter de excepție!

 Pe scenă au urcat Ileana Șipoteanu, Gabriel Dorobanțu, Daniel Iordăchioae și trio-ul-vocal Dumitrana Lupu, Raluca Enășoiu, Anastasia Croitorescu care au interpretat șlagăre din repertoriul regretatului compozitor, sub acompaniamentul Orchestrei Reprezentative a Armatei, condusă de colonelul Aurel Gheorghiță, şeful Serviciului Muzicilor Militare. Au fost prezenți invitați de seamă -personalități ale vieții cultural – artistice, oficiali ai Ministerului Apărării Naționale, colegi de breaslă, textieri, admiratori, prieteni, fani, dar și o importantă ”delegație” de la Constanța în frunte cu textiera Carmen Aldea Vlad și cu Prof.Univ.Dr. Radu Niculescu, Facultatea de Arte, Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Cu toții au avut ocazia să asculte, să fredoneze și să aplaude șlagărele compuse de regretatul compozitor și care au scris istorie – ”Mă întorc la tine mare albastră”  (Daniel Iordăchioae) – versuri Viorela Filip, ”Ce mult te-am iubit” – versuri Mala Bărbulescu, ”Rendez Vous” (Ileana Șipoteanu) – versuri Viorel Popescu (Premiul Special la Festivalul Mamaia 1994), ”Hai, cântă pădure” (trio), ”Unde mergi iubirea mea?”  (Ileana Șipoteanu și Daniel Iordăchioae), ”Să nu vii iar să mă cauți” și ”Hai, vino iar în gara noastră mică” (Gabriel Dorobanțu) – versuri Florin Pretorian.  

După cuvântul de bun venit al prezentatorilor Oana Georgescu și colonel Constantin Spînu, a fost vizionat filmul de scurt metraj ”Te voi iubi mereu!”, realizat de Trustul de presă al Armatei, și a fost dezvelit portretul compozitorului, pictat de artistul Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei.

Rând pe rând, au luat cuvântul compozitori, textieri, prieteni, colegi și admiratori ai lui Dumitru Lupu, printre care Carmen Aldea Vlad, Viorel Popescu (vocea inconfundabilă a Radio Romnia, fost director al postului cu același nume, textier al multor piese compuse Dumitru Lupu, unul dintre șlagăre – ”Rendez Vous” – Premiul Special la Festivalul Mamaia 1994, fiind ascultat la eveniment),  Prof. univ. dr. Radu Niculescu și Drd.Alexandru Neș – Facultatea de Arte, Universitatea ”Ovidius” din Constanța, realizatoarele și prezentatoarele Olivia Sima (Radio România Internațional) și Doina Caramzulescu (Radio Vacanța), compozitorul Viorel Covaci ș.a. A fost vizionat și mesajul video transmis de Octavian Ursulescu celor prezenți la eveniment. Alături de recitalurile artiștilor invitați, au urmat câteva piese și arii celebre interpretate de violonistul Stelian Ungureanu, directorul Ansamblului Artistic al Armatei, două momente muzical-coregrafice ale Ansamblului de copii ANDANTINO al Cercului Militar Național, iar drill-team-ului Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” a încântat publicul cu o demonstrație de măiestrie în mânuirea armamentului. Această unitate de elită a armatei este depozitarul şi continuatorul tradiţiilor tuturor unităţilor de gardă, începând cu anul 1860. Astăzi este singura unitate a Armatei României care execută misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel. Brigada de gardă o unitate de prestigiu a armatei române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite, iar uniforma de protocol a militarilor Brigăzii 30 Gardă„Mihai Viteazul” a devenit emblematică nu doar pentru armată, ci şi pentru România.

În aplauzele spectatorilor a urcat pe scenă generalul Cătălin Zisu, comandantul și coordonatorul instituțiilor de cultură din armată, care a dezvelit, împreună cu artistul Valentin Tănase, macheta unui monument, denumit ”Legendele muzicii ușoare românești”

Acest proiect de suflet va fi ridicat anul viitor în București, spre cinstirea interpreților, compozitorilor, textierilor, aranjorilor, tuturor celor care vreme de decenii au construit fundamentul solid al repertoriului bogat, valoros și fără vârstă al genului muzicii ușoare românești, lăsând în urma lor repere esențiale pentru evoluția și continuitatea acestei arte atât de îndrăgite de publicul larg” – a menționat  generalul Cătălin Zisu în discursul său.

A urmat momentul emoționant al decernării Diplomelor de Excelență ARMATA PREȚUIEȘTE ARTIȘTII – în numele Instituțiilor de Cultură din Armata României, lui Daniel Iordăchioae, Gabriel Dorobanțu și Ileanei Șipoteanu și a Trofeului, ”In memoriam”, pentru întreaga activitate a compozitorului Dumitru Lupu pe tărâmul muzicii, teatrului și filmului. Acesta a fost înmânat fiicei sale și a Ilenei Șipoteanu, Dumitrana Teodora Lupu.

DUMITRU LUPU, IN Memoriam_Spectacolul CE MULT TE-AM IUBIT_foto 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *