Sanatate

Cum sa ne folosim creierul la o capacitate cat mai mare, pentru a avea o minte ascutita! TRUCURI ce functioneaza

METODE DE STIMULARE A CREIERULUI. LA UNELE DIN ELE NU TE-AI FI GANDIT!
Studiile arata ca nu folosim nici pe departe capacitatea maxima de procesare a creierului nostru, ba chiar anumite obiceiuri si comportamente pot avea un impact negativ.
Antrenand continuu muschii creierului si asigurand in alimentatie o combinatie potrivita de elemente nutritive, ne putem asigura ca abilitatile noastre cognitive raman intacte.
Vestea buna este ca putem chiar impinge limitele noastre mentale prin obiceiuri de comportament, psihologice, dietetice si fizice, pe care le practicam deja.
Sfaturi si metode de a stimula puterea creierului:

1. Exercitiile fizice. Endorfinele eliberate in timpul exercitiilor fizice au un impact pozitiv total, de la fluxul de sange la nivelul de energie, care se combina pentru a da creierului un impuls, mai ales in primele 30-60 minute de la incheierea unui antrenament.
2. Provocarea creierului. Prin practicarea unor jocuri de inteligenta, precum puzzle sau rebus, precum si a altor activitati mentale dificile putem stimula creierul sa acceseze informatii vechi, stocate si uitate.
3. Activitati noi. Formarea unor cai cognitive noi este una dintre cele mai bune metode pentru a preveni declinul si poate intarzia aparitia sau dezvoltarea unor boli precum Alzheimer sau dementa. Atunci cand radicalii liberi ataca creierul nostru, acestia inchid toate caile mentale, dar avand zone de interes si activitati noi, il fortam sa se adapteze si sa lucreze. Se consolideaza astfel retelele neuronale si se pastreaza creierul puternic.
4. Somn suficient. Corpul nostru are nevoie de odihna, la fel si creierul, in special dupa o activitate cu un mare consum emotional (examen, dezbaterea unui subiect complex). Creierul are nevoie de timp pentru a se recupera, iar puterea de concentrare si retinerea cunostintelor sunt mult mai puternice atunci cand suntem odihniti, chiar daca asta inseamna un pui de somn la mijlocul zilei.
5. Hidratarea. Este un aspect cheie pentru sanatatea noastra, ceea ce inseamna ca are un rol important in functia cognitiva. Prin pastrarea unei bune hidratari, cu apa pura, bio disponibila, compatibila cu celula umana, incurajam o buna functionare a tuturor functiilor organismului si o distributie echilibrata a energiei in toate celulele si sistemele, ceea ce permite creierului nostru sa lucreze la capacitate ridicata. Cand organismul este deshidratat, creierul nu poate functiona la capacitate maxima.
6. Reducerea nivelului de stres. Stresul cronic care asigura prezenta cortizolului (hormonul de stres) in organism poate epuiza creierul si chiar poate provoca leziuni. Nivelul de cortizol poate afecta zona creierului responsabila de memoria pe termen scurt. Cu alte cuvinte, daca suntem stresati, nu mai suntem capabili sa ne amintim lucruri din viata de zi cu zi.
7. Cititul. Desi in zilele noastre cititul cartilor pare a nu mai fi asa de popular, acesta ramane unul dintre cele mai bune moduri de expunere la idei noi, favorizand acumularea de cunostinte si dezvoltarea abilitatilor de concentrare. De aceea, este indicat sa citim in fiecare zi cateva pagini dintr-o carte, pentru a ne asigura ca creierul nostru nu devine “lenes”.
8. Schimbarea rutinei. Creierul simte cand viata noastra intra intr-o rutina, iar atentia este canalizata numai asupra unor lucruri si obiceiuri si isi ia o pauza. Prin schimbarea rutinei (mersul pe jos pe un traseu diferit, un hobby nou, socializarea s.a.m.d.) putem pastra creierul in stare de functionare si adaptabil unor noi experiente.
9. Muzica. Cercetarile au aratat ca a asculta muzica este unul dintre cele mai simple si placute moduri de a stimula puterea creierului. Atunci cand ascultam muzica, in timp ce facem si alte activitati, creierul nostru va fi concentrat si ramane ancorat in mai multe parti.
10. Scrisul de mana. In aceasta epoca a tabletelor si calculatoarelor, scrisul de mana pare invechit, dar nu putem nega faptul ca odata ce am scris ceva pe hartie, aceasta ajuta sa ne si ramana in memorie. Atunci cand luam notite de mana putem pastra informatia mai usor, asa cum o auzim, scriind-o si apoi citind-o, oferind creierului mai multe “angajamente” in acelasi timp.
11. Rasul. Este un minunat mod de a elibera endorfine din corp, iar studiile au aratat ca stimuleaza creativitatea. Atunci cand ne simtim ametiti sau obositi mental putem chicoti sau ne putem concentra pe ceva amuzant, iar caile chimice din organism vor stimula puterea creiurului.
12. Sexul. Ei, bine, poate nu va asteptati sa gasiti acest lucru pe lista unor metode de stimulare a creierului, dar sexul efecte pozitive puternice asupra organismului. Serotonina si oxitocina, care se elibereaza atunci cand facem sex, sunt direct legate de creativitate, de rezolvarea unor probleme si de rationamentul logic.
 Mai mult aici.
 Sursa: secretele.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *