Teleenciclopedia, cea mai longevivă emisiune de televiziune din România împlinește 49 de ani
Pe 22 mai 1965, la ora 20:00, telespectatorii au început să răsfoiască filele acestui dicţionar enciclopedic pe micul ecran. Apariţia primei ediţii a fost anunţată în ziar.
Apariţia primei ediţii a fost anunţată în ziar. Pe 22 mai 1965, la ora 20:00, telespectatorii au început să răsfoiască filele acestui dicţionar enciclopedic pe micul ecran. A fost o ediţie în direct, de aceea nu s-a păstrat nimic până astăzi. În primii ani, crainicul era cel care făcea legătura, în direct, între subiectele emisiunii.
Sâmbăta seara, “Teleenciclopedia” era un strop de normalitate într-un program de televiziune saturat de împlinirile epocii comuniste.
Voci de aur au însufleţit miile de texte devenind parte a mărcii Teleenciclopedia: Mariana Zaharescu, Sanda Ţăranu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureşan, Dinu Ianculescu, Mircea Neacșa, Mihai-Gruia Sandu sau Florian Pittiş.
De-a lungul ediţiilor, consultanți științifici au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu sau Ion Frunzetti.
Melodia de pe generic, care s-a păstrat şi în ziua de azi, este un fragment din „Moment muzical” semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu.
Ideea emisiunii îi aparţine lui Dumitru Udrescu, care a fost şi producător la „Teleenciclopedia”. Un al producător al emisiunii a fost Ioan Ionel.
În prezent, emisiunea este realizată de Cornelia Rădulescu.
„Teleenciclopedia” abordează subiecte variate, legate de natură, tehnologie, sănătate.