VEDETE

Paul Surugiu – Fuego ajută o pictoriță de 86 de ani, membră a Uniunii Scriitorilor și Uniunii Artiștilor Plastici din România.

paul si pictorita 3 paul si pictorita alta

Pasionat de pictură, Paul Surugiu-Fuego a început să-și expună tablourile pe internet, dar și să cunoască personalități din domeniu. Recent, artistul a întâlnit-o pe Elisabeta Preda, o pictoriță de 86 de ani, membră a Uniunii Scriitorilor și Uniunii Artiștilor Plastici din România.

”Nu e nevoie de mult pentru a împlini o viață. Tot ce trebuie e un crez, muncă, voință și-un exemplu. Poate ultima condiție e cea mai necesară, într-o societate care lasă în paragină, pe pragul prăpastiei, fără vreun drept la replică, mare parte din oamenii care și-au dedicat viața artei românești – fie că e muzică, teatru, literatură, pedagogie. Și uite-așa ni se duc exemplele fără ca măcar să știm că au existat, că am fost contemporani cu ele. Nu căutăm vinovați și nici nu facem revolte, ci doar vă arătăm oameni de succes, care au sacrificat, din pasiune, un destin pentru a dărui și altora. Acestea trebuie să fie, pe lângă orice altă formă de divertisment, modelele noastre. Azi v-o prezentăm pe doamna Elisabeta Preda care a fost susținută de „ART BY FUEGO”.
Dânsa are 86 de ani și este membră a Uniunii Scriitorilor și Uniunii Artiștilor Plastici din România. Viața sa a fost o luptă continuă pentru adevăr și pentru frumos, așezând pe hârtie și pe pânză, nu doar năzuințele unui spirit înalt, ci și toate realitățile lumii ce ne înconjoară, transformate poetic, în literatură și culoare”, povestește artistul.
A lucrat în radio, la Timișoara, dar și în presă, în anii 60-70. În anul 1968 lucra la redacția ziarului FACLA din Banat și după ce a îndrăznit, cu putere și determinare, să spună adevărul despre regim, a fost nevoită să fugă către București.
Debutează în anul 1974, la Editura Ion Creangă, cu un volum de scrieri pentru copii. De altfel, din cele 25 de cărți lansate pe parcursul carierei, ultima chiar anul acesta, 10 dintre ele sunt dedicate copiilor, ea însăși considerându-se un om mare cu suflet de copil.
A apărut în 10 antologii literare alături de cele mai mari nume ale literaturii și a scris trei piese de teatru, ce s-au jucat la teatrele din țară – Scrisoarea, Grădina cu albine, Extemporal în pădure. De asemenea, doamna Preda a publicat și un roman de-o sensibilitate specială numit „AMARNICA IUBIRE”.
Pictura a fost pentru ea, ca și pentru Paul Surugiu, o pasiune care i-a luminat viața și care o face, și în prezent, să creadă în puterea artei. Proiectul „ARTĂ PENTRU SUFLET”, prin Fuego, a sprijinit-o financiar pe doamna Preda, ajutând-o astfel să-și poată procura medicamente, să poată scrie, publica, spera, visa și picta în continuare.

„Doamna Elisabeta Preda e un exemplu la capitolul demnitate, profesionalism, viață de artist. Are un chip blând, de copil și parcă nu întâmplător a așternut pe hârtie, cu penița inspirației, atâtea volume dedicate acestora. E un om cald care te molipsește de candoare, simplitate, onestitate și care te inspiră. Atunci când îi vezi chipul te luminezi la propriu. Doamna Preda este una dintre valorile României Mari care ne uimește zilnic! Căutați opera sa și nu ezitați s-o citiți!” , spune Paul Surugiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *