Dr. Oana Spanu: verificati sanatatea alunitelor acum, inainte de expunerea la soare pe timpul verii!
Medicul dermatolog Oana Spanu atrage atentia asupra importantei verificarii amanuntite a alunitelor de pe corp si a sanatatii pielii primavara, inaintea expunerii la soare pe timpul verii. Prin acest examen medical se poate diagnostica si cancerul de piele.
Cea mai avansata si rapida metoda de analiza a alunitelor si de diagnosticare precoce a cancerului de piele este dermatoscopia computerizata FotoFinder Bodystudio ATBM pe care dr. Oana Spanu o efectueaza in cadrul clinicii sale din Bucuresti.
“Cancerul de piele poate imbraca multe forme, mai usoare sau mai severe: carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom. Apare sub forma unor multiplicari necontrolate ale celulelor de la nivelul pielii, este nedureros uneori chiar si in stadii avansate. Singurele modificari ale unei ’’alunite’’ pot fi cele de ordin vizual. Este foarte important sa cunoasteti aceste ’’semne’’ ale cancerului de piele si sa va prezentati la un control dermatologic cat mai din timp. Controlul dermatologic periodic pentru diagnosticul timpuriu al cancerului de piele va poate salva viata!”, declara dr. Oana Spanu.
Prin dermatoscopia computerizata se analizeaza alunitele si petele pigmentare prezente de la nastere sau aparute pe suprafata pielii pe parcursul anilor.
Spre deosebire de analiza clasica a alunitelor, cu ochiul liber, dermatoscopia computerizata este mult mai rapida si cu o acuratete mult mai mar. Examenul medical este bine sa fie facut in special acum, primavara, inaintea expunerii la soare de pe timpul sezonului estival.
“Expunerile necontrolate si prelungite la soare, dar si alti factori (mostenirea genetica, culoarea pielii, numarul alunitelor de pe corp, influentele hormonale) pot determina modificari ale leziunilor pigmentare preexistente sau aparitia unor formatiuni tumorale pe pielea anterior sanatoasa. Prin examinarea dermatoscopica cu sistemul FotoFinder Bodystudio ATBM, toate alunitele de pe corp pot fi identificate, evaluate si diagnosticate ca: leziuni benigne (fara risc de transformare tumorala), leziuni atipice/ displazice (cu potential risc de transformare tumorala, leziuni precursoare tumorale), leziuni maligne ( diverse tipuri de tumori de piele ). La fiecare evaluare se va realiza o harta completa a alunitelor de pe toata suprafata corporala (piele, mucoase, unghii) si se vor stoca imaginile pentru fiecare pacient, pentru a putea fi comparate si descoperite rapid modificarile la vizitele de reevaluare a pacientului, stabilite la 3-6-12 luni, in functie de indicatiile medicului dermatolog. La reevaluari se pot identifica rapid si alunitele nou aparute. Leziunile ‘’suspecte’’ sau cele tumorale se excizeaza si se analizeaza histopatologic, aceasta examinare fiind singura care poate determina diagnosticul cu certitudine”, adauga medicul dermatolog Oana Spanu.