La zi

„Cele două feţe ale bisturiului”, primul reportaj al noului sezon Dosar România

Seria de reportaje, documentare şi interviuri Dosar România revine la TVR 1 cu ediţii în premieră. Pe 18 aprilie, Alina Grigore ne propune reportajul „Cele două feţe ale bisturiului”, o poveste despre falşi medici vs. medici adevăraţi în România. Joi, de la ora 21.30.

Un fals medic a pretins că este chirurg plastician şi a operat, timp de un an, în mai multe clinici private din România.

Un fals medic a pretins că este rezident şi a reuşit să profeseze, timp de 10 ani, într-un spital de stat din România.

Medici adevaraţi, care învaţă toată viaţa, se pregătesc în diferite clinici din Europa, revin în ţară şi stau în sala de operaţie chiar şi 14 ore.

Despre cele două feţe ale bisturiului, din sistemul medical romanesc, ne vorbeşte reportajul Alinei Grigore în prima ediţie a noului sezon Dosar România. Joi, 18 aprilie, de la ora 21.30, la TVR 1.

„Bună, sunt dr. Matthew Mode! Sunt chirurg plastician şi estetician. Dacă aveţi întrebări sau vreţi să schimbaţi ceva la înfăţişarea dumneavoastră, puteţi veni pentru consultaţii gratuite. Sunaţi la recepţia noastră. Vă aşteptăm!” – aşa se prezenta, într-un clip de promovare pe Internet, un impostor. La TVR 1, Dosar România va spune povestea falsului medic Matteo Politi, a echipei medicale care l-a demascat şi a jurnaliştilor de investigaţii de la Libertatea care au dezvăluit cazul. Ce ascunde trecutul lui Politi, cum a operat timp de un an în ţara noastră, care sunt culisele unei operaţiuni halucinante, cum a fost acceptat în sistemul privat doar în baza unei parafe şi fără aviz de la Colegiul Medicilor, cum a decurs ultima sa operaţie şi cum a fost împiedicat să greşească, ce s-a întâmplat cu funcţionarii „miloşi” care nu şi-au făcut datoria de a-i verifica actele, aflaţi joi seară, la ora 21.30, din reportajul realizat de Alina Grigore.

„Ce am învăţat din cazul Matteo Politi? Că medicii adevaraţi, profesionişti, nu au nevoie de reclamă. Că putem verifica pe site-ul Colegiului Medicilor dacă doctorul la care mergem are drept de liberă practică şi în ce specialitate. Varianta online a registrului medicilor, deşi încă perfectibilă, rămâne un reper estenţial (regmed.cmr.ro/registrul-medicilor)”, precizează Alina Grijore, realizator al reportajului din prima ediţie Dosar România.

Tot în ediţia de joi, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări mărturia unei mame care a născut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov. În timpul operaţiei de cezariană, o falsă rezidentă, Raluca Bîrsan, a cusut-o. Era mâna a doua a medicului ginecolog Roxana Dragu. Doar că Raluca Bîrsan nu are nici măcar examenul de capacitate. Totuşi, a reuşit să profeseze ilegal, într-un spital de stat, timp de un deceniu. Ca medic voluntar. Jurnaliştii de la Libertatea i-au verificat diploma de licenţă şi au aflat că era falsă. Este un demers pe care conducerea unităţii medicale nu l-a făcut. Deşi diploma trezea suspiciuni, iar dreptul de liberă practică lipsea cu desăvârşire.

Pentru a ne prezenta cazurile medicilor falşi care profesau în România, în reportajul Cele două feţe ale bisturiului, Alina Grigore a stat de vorbă cu medici reputaţi, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, ai Colegiului Medicilor din România, cu un psiholog specializat în analiza comportamentală, cu autorităţi. Şi mai ales cu martori.

În România, exodul medicilor a lăsat breşe adânci. Totuşi, cazurile unor falşi doctori, deşi şocante, rămân excepţii. În sistemul românesc există medici foarte bine pregătiţi, care învaţă o viaţă. Cei şi mai pasionaţi se specializează în străinătate şi se întorc acasă pentru a da o şansă pacienţilor români. La Dosar România aflăm şi povestea unui astfel de medic.

Care este concluzia reportajului aflăm joi seară, la 21.30, la Dosar România, la TVR 1.

medic fals

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *