Walesa – de la electrician, la câştigător al premiului Nobel pentru Pace

Filmul pe care îl vedem vineri la TVR 1 este portretul făcut de regizorul Andrzej Wajda lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru pace şi fondatorul Mişcării Solidaritatea din Polonia. Filmul biografic Walesa este difuzat de TVR 1 pe 1 februarie, de la 21.00.

O descriere a vieţii medaliatului cu Nobel pentru pace şi a celui care a iniţiat Mişcarea Solidaritatea din Polonia, în timpul evenimentelor din anii 1970, cunoscute drept paşnica revoluţie. Este, pe scurt, povestea filmului biografic pe care TVR 1 l-a programat vineri, 1 februarie, de la ora 21.00 şi care, în 2014, a fost propunerea oficală a Poloniei pentru Oscar la categoria „cel mai bun film străin”. Filmul polonez Walesa (WALESA. CZLOWIEK Z NADZIE), producţie a anului 2013, este creaţia poate celui mai important regizor polonez – Andrzej Wajda, cunoscut şi pentru filmele Ţara promisă, Omul de fier, Katyn. Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Maria Rosaria Omaggio fac parte din distribuţia filmului Walesa.

În 1970, la Gdansk, autorităţile comuniste înăbuşesc sângeros un protest al muncitorilor. Printre ei se află Lech Walesa, un simplu muncitor la şantierul naval, care încearcă să facă faţă problemelor zilnice, împreună cu soţia sa, Danuta. El refuză să respecte regulile şi curând se va trezi în fruntea unei revoluţii ce nu doar va răsturna o dictatură poloneză, ci va da brânci şi imperiului sovietic aflat în prag de colaps.

Filmul Walesa este portretul făcut de marele regizor Andrzej Wajda lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru pace şi fondatorul Mişcării Solidaritatea din Polonia. Un personaj controversat, dar care a ajutat mii de oameni să-şi vadă împlinite visurile de libertate.

La premiera filmului, în 2013, la Festivalul de Film de la Veneţia, Lech Walesa şi soţia sa, Danuta Walesa, au fost primiţi cu multă admiraţie, publicul salutatându-i şi aplaudându-i în picioare.

Producţia poloneză Walesa – al cărei titlu iniţial fusese „We, the People…”, ca un ecou al primelor cuvinte din Constituţia Statelor Unite – face parte din seria filmelor şi serialelor pe care TVR 1 a început să le difuzeze începând cu grila de toamnă 2018 şi care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată la TVR 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *