EVENIMENT

Gala Premiilor Gopo se vede la TVR 2

*Documentarul „BRASOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME” în lupta pentru statuetă la categoria „Cel mai bun film documentar de lungmetraj

*TVR 2 va transmite în direct evenimentul desfăşurat în Sala Mare a Teatrului Național „I.L.Caragiale”, marţi, 27 martie, de la ora 20.00.

Cea mai importantă seară dedicată filmului românesc, „Gala Premiilor Gopo 2018”, va fi transmisă în direct, marţi, 27 martie, la TVR 2. Evenimentul care răsplătește anual performanța cinematografiei din România şi reuneşte cele mai mari nume ale celei de-a şaptea arte se desfăşoară în Sala Mare a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București . Gazde pe covorul roşu vor fi Camelia Văcaru şi Marius Constantinescu, iar jurnaliştii Sorina Soare şi Sandrino Gavriloaia  îi vor ţine conectaţi pe telespectatori la cele mai importante momente ale serii.

TVR va trăi din plin emoţiile „Galei Premiilor Gopo 2018”. Televiziunea Română se bucură de nominalizare la unul dintre cele mai cele mai importante trofee ale serii: „Cel mai bun film documentar de lungmetraj”: „BRASOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME”. Producţia realizată de Casa de Producție TVR în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov şi Consiliul Judeţean Braşov, coproducători, urmărește reconstituirea revoltei populare ce a zguduit regimul comunist în urmă cu 30 de ani, în ziua de 15 noiembrie 1987. Mărturiile cutremurătoare sunt aduse chiar de către foştii participanţi la Revoltă.

„De la înfiinţarea Casei de producţie, în 2013 şi până în prezent este pentru prima oară când această prestigioasă Gală a filmului românesc nominalizeză TVR la categoria de film documentar. În regia jurnalistului Liviu Tofan, „BRASOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME” abordează un subiect de importanţă majoră, atât pentru trecut, cât şi pentru prezentul pe care îl trăim, dar mai cu seamă pentru viitorul pe care îl avem în faţă, atât noi, cât şi generaţiile care vor urma. Respectarea şi evidenţierea actelor de curaj de natură a schimba chiar mersul istoriei este una dintre responsabilităţile oricărui jurnalist şi a oricărui formator de opinie, cum este Televiziunea Română”, a spus Demeter Andras.

Documentarul „BRASOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME” a fost difuzat de TVR în premieră în 2017 şi are în spate o echipă de profesionişti ai postului public care au făcut posibilă această coproductie: Demeter Andras Istvan, Claudia Duca, Ionut Cărpătorea, Andrei Țoneș, Dinu Mărgărint, Ilinca Micu, Vlad Nedelcu, George Sandu, Cătălin Putinianu, Radu Paraschivescu, Sergiu Istrate, Valentin Bartolomeu, Alexandru Bengescu, Gheorghe Dincă, Dănuț Clopot, Victor Epure şi Cătălin Rebengiuc.

Alături de „BRASOV 1987 – DOI ANI PREA DEVREME”, documentarele de lungmetraj intrate în atenția juriului de nominalizări la Premiile Gopo sunt: “Eu sunt Hercule” (r. Marius Iacob), “Ouăle lui Tarzan” (r. Alexandru Solomon), Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu), Procesul (r. Claudiu Mitcu) și Țara moartă (r. Radu Jude).

Şi pentru actriţa Diana Cavallioti, coprezentatoare a emisiunii “Galai Umorului”, de la TVR 2, seara Galei Premiilor Gopo este una specială. Deţinătoare a rolului principal în filmul “Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, Diana Cavallioti concurează pentru statueta acordată Celei mai bune actrițe într-un rol principal..

Pe lângă cele mai așteptate trofee ale serii – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor într-un rol principal, Cea mai bună actriță într-un rol principal, Cel mai bun documentar -, din program nu vor lipsi Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorilor George Mihăiță și Vladimir Găitan și Premiul pentru Întreaga Activitate – acordat actriței Sanda Toma , precum și operatorului de imagine și producătorului Ion Marinescu. Premiul Special îi va fi înmânat criticului și istoricului de film Bujor T. Rîpeanu.

Ajunsă la cea ediția a 12-a, Gala Premiilor Gopo 2018 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Național București, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale. Co-organizator: Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București şi co-producător: TVR 2.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *