VEDETE

Aglomerație de vedete la lansarea albumului marelui compozitor Eugen Doga

manuela look nou 2 medeeastela cu mai multi lansare doga 2

Numeroși artiști de la noi au venit vineri la Magazinul Muzica din București, pentru a lua parte la lansarea albumului ”Mari succese” a compozitorului basarabean Eugen Doga, care a scris muzica din filmul ”Șatra”.

Tot Eugen Doga a semnat și muzica din filmul “Maria Mirabela” (1981) al lui Ion Popescu Gopo, în care a jucat și actrița Medeea Marinescu, pe atunci un copil. De altfel, de la eveniment nu a lipsit nici actrița Medeea Marinescu, care nu l-a mai văzut pe compositor de la filmările peliculei ”Maria Mirabela”. La evenimentul de lansare au fost prezenți o mulțime de artiști: Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Carmen Rădulescu, Crina Matei, Paul Surugiu – Fuego, Manuela Hărăbor și mulți alții.

Despre Doga, să mai amintim faptul că melodia “Oraşul meu”, compusă de el pe versurile lui Ştefan Dogaru, a devenit imnul oraşului Chişinău, iar piesele sale pot fi ascultate de călători în toate autobuzele din Capitala Republicii Moldova.

Ca un omagiu adus compozitorului pentru ”piesele sale excepţionale, pătrunse de muzica sferelor cereşti”, Uniunea Astronomică Internaţională a Academiei de Ştiinţe din Rusia a acordat numele „Doga” uneia din planetele mici (planeta #10504), descoperită în toamna anului 1987.

Considerat de fostul președinte american Ronald Reagan a fi una dintre cele mai frumoase creaţii ale secolului trecut, valsul “Dulcea şi tandra mea fiară”(“My Sweet and Tender Beast”), compus de Eugen Doga, a deschis şi a încheiat festivitatea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, iar la deschiderea J.O. de Iarnă de la Soci (2014), melodia a răsunat pentru 3 miliarde de telespectatori. Celebrul vals a fost inclus şi pe lista patrimoniului UNESCO, fiind considerat drept “una dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *