Curiozitati

Copacii Sfintei Teodora – cea mai mare MINUNE a zilelor noastre

teodora_w700_h800_q90
Biserica Sfânta Teodora din localitatea Vasta, Grecia, este o biserică unică în lume. După ce a fost zidită, din pământul ce se află sub biserică au crescut mai mulți copaci. Cu timpul, copacii au reușit să treacă prin zidurile și acoperișul bisericii, fără însă a distruge biserica, creându-se mai degrabă o simbioză între copaci și bisericuță, și zugrăvindu-se în acest fel o imagine de neuitat ce emoționeză sutele de mii de credincioși, care an de an vin să se închine în acest loc sfânt.
Vasta, micuţa localitate din Peloponez, este faimoasă în lumea întreagă pentru „miraculoasa bisericuţă” a Sfintei Teodora.
Sfânta Teodora a vieţuit în sec. 11, în vremea măreţului Bizanţ. Când regiunea a fost asaltată de bandiţi, Sfânta Teodora s-a hotărât să-și apere, după puteri, satul. Pentru a nu-i fi refuzată participarea la luptă, Teodora s-a deghizat în soldat și a intrat curajoasă în luptă.
Sfânta a fost răpusă în acea luptă. Se zice astfel că, pe când zăcea întinsă la pământ, ea ar fi şoptit cuvintele: „Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci.”
Locuitorii din Vasta, mişcaţi de eroismul acesteia şi îndureraţi pentru pierderea ei, au construit o biserică pe locul unde a avut loc bătălia şi unde a adormit în Domnul sfânta Teodora. Bisericuţa din piatră a fost construită de localnici în sec. 11-12.
Legendele locului vorbesc despre faptul că un râu din zonă și-a schimbat traseul, ajungând să treacă chiar pe sub temelia noii biserici. După o vreme, din pardoseala bisericii au început să crească mai mulți copaci ale căror rădăcini nu se văd nici în interiorul bisericii, nici nici în afara ei.
Astăzi, deasupra bisericuţei ridicate în cinstea Sfintei Teodora din Peloponez, se pot număra 17 copaci. Cea mai mare parte dintre ei sunt înalţi de peste 30 de metri, unii dintre ei având o grosime de peste un metru. Oamenii de ştiinţă care au cercetat cazul nu pot explica cum cresc copacii pe un acoperiş subţire fără să se prăbuşească biserica.
Sfânta Teodora din Vasta a ajuns, în foarte scurt timp, mult iubită de creştinii din zonă. Minunile nu au încetat să apară, mulţi găsindu-şi alinare la mormântul sfintei. Biserica Ortodoxă a Greciei a canonizat-o, iar pelerinajele în Vasta nu încetează niciodată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *