Regina Ana, adusă în țară pe 9 august

Casa Regală a României a anunțat programul funeraliilor Reginei Ana. Sicriul cu corpul neînsuflețit va ajunge la Aeroportul Otopeni, pe 9 august, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș.

– Evenimentul se va desfășura în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui. Publicul nu va avea acces la eveniment.

– Din 9 august, ora 17.00, până pe 10 august, ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Tot pe 10 august, oficialitățile vor fi primite să transmită condoleanțe la Castelul Peleș:

– Ora 10.00.12.00: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale;

– Ora 12.00-14.00: Reprezentanții Instituțiilor Statului;

– Ora 14.00-16.00: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova;

– Ora 16.00-18.00: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței;

– Publicul și presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Publicul nu are acces la Peleș

– Miercuri seară, sicriul va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal, din Capitală. Ceremonia va avea caracter privat, iar publicul și presa nu vor avea acces.

-Joi și vineri, de la ora 8.00 la ora 22.00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă.

Reguli care trebuie respectate

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

– Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise;

– Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de nici un fel;

– Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii;

– Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei;

– Să aibă la ei un document de identitate;

– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant;

– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta;

– În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise;

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

– Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți.

La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

Înmormântarea va fi privată

– De la ora 11.35 la ora 12.00, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nici o oprire și nu se va face slujbă religioasă.

– De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12.00 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

– La ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.

– Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

sursa: click.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *