Ce se întâmplă cu Soarele? Fenomenul pentru care astronomii nu au încă o explicație
Soarele pare în aceste zile destul de ciudat. Potrivit imaginilor captate de NASA, astrul ceresc are extrem de puțină activitate la nivel de suprafață, nu se observă acele „pete solare” cauzate de activitatea magnetică puternică. Soarele parcurge un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani, trecând în acest timp prin două etape importante: maximul şi minimul solar. În timpul maxim, Soarele este cel mai activ, moment în care pe suprafaţa sa pot fi observate petele solare în zonele cu activitate magnetică puternică.
În timpul minimului solar, activitatea magnetică a stelei scade extrem de mult iar petele nu mai pot fi observate. Ei bine cauza exactă a acestor cicluri solare nu este încă pe deplin înțeleasă de astronomi. În timpul acestei perioade, cantitatea de activitate scade dramatic. Și, în unele cazuri, Soarele poate fi lipsit de orice caracteristici cunoscute. Acest lucru se poate observa și în imaginea obținută de Solar Dynamics Observatory al NASA la începutul lunii trecute.
„Această imagine este un semn că următorul minim solar se apropie și vom avea o perioadă destul de îndelungată fără pete solare, cel puțin în următorii ani. La început, albeața se va întinde pentru doar câteva zile, însă la un moment dat, perioada se va extinde pentru câteva săptămâni, iar mai apoi pentru luni bune”, a declarat Paul Dorian, meteorolog la Vencore Weather.
Prima activitate slabă a Soarelui a fost înregistrată în 1755. De atunci și până acum au fost observate 24 de perioade. Oamenii de știință susțin că nu avem motive pentru care ar trebui să ne panicăm, fenomenul ete unul natural și nu va duce la nicio „mini-eră glaciară”. Singurul lucru la care ar trebui să ne așteptăm este la o creștere a radiațiilor cosmice care se vor îndrepta spre Pământ…
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa: iflscience.com