EVENIMENT

Ana Consulea lansează Zexe Braserie, un loc care își propune să revigoreze cofetăria românească

Zexe Braserie (9)Ana ConsulearefacutaZexe Braserie (8)Zexe Braserie (1)Lansare Zexe Braserie (5)Lansare Zexe Braserie (1)

Ana Consulea, expert cofetar, lansează Zexe Braserie, un loc  născut din dorința de a reda savoarea cofetăriei românești. Noua braserie are în centru renumitele deserturi semnate de Ana Consulea, de la prăjituri istorice culese din cărți vechi de rețete și aduse în contemporan, până la dulciuri moderne, create într-un stil original.

La 26 de ani, Ana Consulea este deja un nume cunoscut în lumea iubitorilor de dulce din București, după ce a studiat arta cofetăriei în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard. Aici, a avut șansa să învețe de la unul dintre cei mai buni cofetari artizani ai lumii, Eric Vergne, precum și de la alte nume mari ale cofetăriei franceze, Pierre Herme (zeul macarons) sau Miackael Azouz. După un an de cursuri intense, Ana s-a întors în România, hotărâtă să schimbe gusturi și mentalități. Tânărul cofetar a reușit rapid să își facă linia de deserturi cunoscută, prin restaurantul familiei, Zexe.

Bucureștiul interbelic, capitala cu cele mai multe cofetării din Europa

Inițiativa de a-și deschide o braserie proprie, în care toate dulciurile să stea sub același acoperiș, vine la patru ani de la finalizarea studiilor, o perioadă care a presupus un efort susținut și multă cercetare la nivelul istoriei cofetăriei românești. Ana Consulea a reușit astfel să reinterpreteze, într-un mod original, rețete istorice de prăjituri românești, uitate de foarte multă lume – Tache Ionescu, Carme Sylva, Joffre și Regina Maria.

„Cofetăria românească are foarte mult potențial. Bucureștiul interbelic era capitala cu cele mai multe cofetării și cafenele din Europa. Nicio altă cofetărie din lume nu mai este atât de vie și de cosmopolită la bază. Cuvântul care descrie cofetăria românească este asimilare, întrucât o serie de popoare și-au pus amprenta asupra ei. De la turci, greci, ruși, până la francezi, cu toții au îmbogățit-o, creând astfel o cofetărie pur românească, original, plină de personalitate și robustă. Conceptul Zexe Braserie este acela de a reda iubitorilor de dulce savuroasele prăjituri românești de care nu mai știe nimeni și a de a rafina gustul românilor pentru dulce. Zexe Braserie este, practic, o braserie interbelică, dar adusă în vremurile de astăzi, care să redea adevărata cofetărie românească, pierdută printre clătite cu Finetti, amandine din premix și ecleruri”, a declarat Ana Consulea, expert cofetar.

Design interbelic, cu elemente meditareneene

Situată într-o casă istorică din Bulevardul Aviatorilor, Zexe Braserie redefinește conceptul de braserie interbelică atât la nivel de meniu, cât și la nivel de arhitectură. În noul local pot fi servite o serie de preparate culinare potrivite pentru micul-dejun, prânz, brunch sau gustări, însă „vedetele” meniului vor fi, ca în orice braserie, deserturile. Prăjiturile românești „revizitate” (Take Ionescu, Carmen Sylva, George Enescu și Regina Maria, iar în curând și Bibescu și Principele Nicolae) sunt completate de deserturi de inspirație franțuzească (Le Petit-Antoine, Foret-Noire, Exotic, Trois Chocolats, tarte, macarons – prezente în cărțile de rețete românești încă din anul 1875), deserturi din Epoca de Aur (profiterol, cremșnit), plăcinte și diverse sortimente de înghețată. Deserturile sunt realizate din ingrediente atent selecționate, printre care ciocolata Valrhona, una dintre cele mai bune ciocolate din lume destinate profesioniștilor.

Designul braseriei îmbină arhitectura clasică de bază cu elemente de inspirație mediteraneeană. Spațiul interior elegant este dublat de o terasă cu aer provensal. Zexe Braserie și-a deschis porțile pentru public, începând de astăzi, și poate fi vizitată în Bulevardul Aviatorilor, nr. 65.

Mai multe detalii despre braserie și meniu pot fi găsite pe www.zexebraserie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *