Curiozitati

Ce simbolizează verigheta!

Părintele Arsenie Papacioc, unul din marii duhovnici ai României, a explicat în timpul vieții, într-un interviu, care este simbolul verighetei, simbol necunoscut multor oameni.

Mulţi oameni nu ştiu care este exact simbolul verighetei. Într-un interviu realizat de tinerii din ASCOR Bucureşti şi publicat pe www.ortodox.md, părintele Arsenie Papacioc, care a încetat din viaţă în anul 2011, vorbea despre semnificaţia verighetei.
verighete-300x199.jpg
Duhovnicul spunea: “Condiţiile de întemeiere a unei familii sunt la fel, în orice moment istoric. De pildă, nu sărăcia împiedică valoarea trăiniciei unei familii, pentru că iubirea îmbogăţeşte orice. Ce dulce este iubirea!… Dar să nu se meargă pe instincte şi pe plăceri într-o căsnicie, ci gândind la un scop suprem: mântuirea reciprocă. Stimularea continuă, reciprocă, spre acest scop este obligatorie, pentru că e o mare răspundere. Valoarea unei flori nu stă într-o petală pe care a luat-o vântul, ci trebuie văzută valoarea intrinsecă a florii.
Aşa că, dragii mei, o căsnicie se întemeiază pe o iubire adevărată şi pe o coordonată exclusiv creştină. E o mare greşeală să te îndrăgosteşti de un băiat sau de o fată şi punem problemă căsătoriei pentru că mi-e drag de el sau de ea. Nu, nu. Trebuie văzut, cât de cât, dacă sunt străbătuţi de fiorii sfintei răspunderi pe care o cere căsătoria.
nunta-2.jpg
Pentru că o femeie care se căsătoreşte va naşte şi ea trebuie să re-nască copilul, prin educaţie. Deci, trebuie să fie foarte pregătită. Tinerii creştini trebuie să se deosebească de păgâni, care se căsătoresc pentru plăceri. Pentru că frumuseţea o să se mai schimbe, dar trebuie să rămână mai departe frumuseţea creştină din fiecare, pentru fiecare.
printele-arsenie-papacioc55.jpg
Asta e verigheta, care se şi dă: iubirea celuilalt către celălalt, adică iubirea nu are nici început, nici sfârşit – asta ar fi semnificaţia verighetei. Există mai multe condiţii, din punct de vedere strict religios, pe care trebuie să le îndeplinească tinerii, şi printre ele sunt şi acestea două: să se iubească şi să fie şi părinţii de acord. Aici, de multe ori, este un conflict între iubirea tinerilor şi acordul părinţilor. Şi atunci trebuie să optăm pentru unul din două, dacă lucrurile nu mai pot rămâne pe loc: să se iubească în Hristos, în scopul căsătoriei”.
Arsenie Papacioc s-a născut pe 13 august 1914 în satul Misleanu, comuna Perieți, județul Ialomița și a trecut la cele sfinte pe 19 iulie 2011 la Techirghiol. A fost un duhovnic ortodox român. Din anul 1976, era duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu și alții.
Mai mult aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *