La zi

Primul interviu cu a doua doamnă a României. Și despre prima

sotie dacian ciolos

De când Dacian Cioloș este premier al României am auzit de mai multe ori în jurul meu fie propoziția „se vede că are bun simț”, fie credința că „e sincer”, fie regretul „păcat că stă doar un an”.

Așa mi se pare și mie, deși nu-l cunosc decât din aparițiile publice. Dar, de fapt, așa ar trebui să fie orice om care are o demnitate în stat. Orice om până la urmă.

Dar nu despre premier vreau să vorbesc, ci despre soția lui, Valerie Cioloș Vilemmin, care astăzi, de 8 Martie, a acordat primul său interviu în România. A acceptat invitația mea de a veni la Interviurile Europa FM fără condiții și fără pretenții.

Este pentru prima dată când, în spațiul public românesc, în ultimii 25 de ani, soția unui demnitar apare relaxată, acceptând să vorbească despre orice subiect, îmbrăcată sport, glumind, machiată discret și nefiindu-i teamă că va greși vreun cuvânt. De exemplu, la întrebarea mea: „De ce preferați să fiți atât de discretă?”, domnia sa a răspuns: „Nu am rol oficial şi nu e cazul să mă bag unde, cum se spune, nu îmi fierb… oile?”. Când am zis „oala”, a început să râdă în hohote, fără să se cenzureze.

Supriză! De ce? Pentru că am constatat că la noi, normalitatea, și din acest punct de vedere, a devenit o excepție.

Nina Iliescu n-a apărut niciodată la un interviu, de asemenea, nici Nadia Constantinescu și cred că nici Maria Băsescu n-a fost vreodată la o televiziune sau la un radio. Pe doamna Băsescu am invitat-o personal să-mi acorde un interviu. M-a refuzat prin intermediari, la fel și doamna Carmen Iohannis care, la început de mandat de primă doamnă, a părut deschisă cu presa. Ulterior aveam să aflu că nu dorește să dea niciun interviu.

În timp ce doamna Iohannis a preferat să mai apară doar în fotografii oficiale, planificate, gândite (nu însă și din punctul de vedere al protocolului vestimentar), doamna Cioloș spune că îi place să nu o recunoască lumea pe stradă.

În timp ce doamna doamna Carmen Iohannis a renunțat să se mai implice, așa cum a declarat, în proiecte educaționale, doamna Cioloș gestionează deja, am aflat astăzi, aproape în anonimat, proiecte de dezvoltare în sate din Alba.

Și în timp ce prima doamnă îl însoțește pe președinte chiar și la Consiliul European (o reuniune strict tehnică, unde doamna Iohannis nu are ce căuta, nu doar ea, ci nicio altă primă doamnă), Valerie Cioloș Villemin spune că nu vrea să-l însoțească pe premier pe nicăieri, pentru că nu vrea să se bage unde nu trebuie.

Știți ce mi s-a părut frapant? (iar acesta a fost unul din motivele pentru care am invitat-o pe soția premierului de 8 martie la Europa FM). Că o femeie cu o carieră deja construită, cu facultate, 2 masterate, cu doctorat în Franța (despre tranziția din România), a preferat să-și pună cariera în cui pentru a-și urma soțul aici și în Belgia.

Și și-a retras dosarul depus pentru un post la Comisia Europeană, când Dacian Cioloș a fost numit comisar european. I-a fost teamă ca nu cumva lumea să spună că profită de funcția soțului.

Poate vi se pare prea laudativ acest text, însă, din păcate, repet, normalul e o raritate în sfera demnităților publice.

 

Mai mult aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *