Calinul sau pomul cu bulgari de zapada
Oficial se numește Viburnum opulus, dar grădinarii îl știu după numele de alint: Călin sau bulgăre de zăpada și asta pentru că este pomul cu bulgări de zăpadă din luna mai.
Călinul suportă iernile geroase, verile toride și se adaptează bine la toate tipurile de sol, cu o singură condiție: solul trebuie să dreneze bine excesul de apă. Toate acestea fac ca pomul cu bulgări de zăpadă să fie popular și la deal și la câmpie, dar și în zonele subalpine. Are mare capacitate de regenerare și autoînsămânțare, dar este și foarte prolific în dezvoltarea lăstarilor.
Călinul este un arbust a cărui înălțime maximă este de trei metri, iar diametrul coroanei poate varia, în funcție de calitatea solului și de condiții de mediu, de la doi la patru metri.
Călinul se simte foarte bine în locurile luminate direct de soare dimineața și cu umbră parțială după prânz, dar poate tolera și locurile intens bătute de soare.
Pomul cu bulgări de zăpadă înflorește în lunile aprilie-mai (zonele din sud) și în mai-iunie (în zonele din centrul și nordul țării). Florile semănă cu cele ale hortensiilor și rezistă mult, circa două săptămâni și la unele specii de Călin se transformă în fructe roșiatice care rămân în pom tot timpul iernii. Fructele nu sunt comestibile, dar sunt ciugulite de păsări.
Călinul se poate inmulți prin marcotaj.
Ramurile crescute la baza plantei se îngroapă sub un mușuroi, iar noile plante înrădăcinate se desprind de tufă, după doi ani de la marcotare, numai toamnă târziu sau primăvară foarte devreme.
Călinul sau pomul cu bulbări de zăpadă are un mare inamic: afidele. Pomișorul rezistă fără probleme la un atac moderat dar un atac masiv îl poate ucide. Soluția stă în tratamente cu insecticide bio sau chimice, de sinteză, imediat ce apar primele semne ale afidelor (se văd coloniile de pureci pe dosul frunzelor sau pe flori).
sursa: casa-gradina.ro