VEDETE

105 de la nașterea Mariei Tănase! Cântăreața a murit de cancer la 50 de ani, pe un pat de spital

Maria Tănase a fost un fenomen. A fost numită „Pasărea măiastră a muzicii româneşti”. La 25 de ani se bucura de notorietate în toată țara, apoi vocea ei avea să se audă și peste hotare. A murit în plină glorie, la 50 de ani, de cancer.

Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari artiste pe care le-a avut România. Și-a câştigat notorietatea la Viena, apoi a cântat pe mari scene ale lumii în Paris și NewYork. Artista a murit de cancer la plămâni, la numai 50 de ani. Ultimele zile din viaţă, le-a petrecut pe patul de spital, unde le-a cântat asistentelor cunoscuta piesă „Lung îi drumul Gorjului”. Atunci când a simţit că i se apropie sfârşitul, a chemat notarul şi i-a dictat testamentul.

A iubit și a cântat cu patimă. La 16 ani s-a îndrăgostit de un medic. Când l-a cunoscut pe sculptorul Constantin Brâncuşi era deja, un fenomen. Povestea lor de dragoste a fost cu năbădăi. Mai târziu, după celebrul Brâncuși  avea să aibă o relaţie cu un alt sculptor, mai puțin cunoscut, Constantin Anghel. Nici de acesta nu s-a despărțit în relații bune. S-au cunoscut la o petrecere, iar sculptorul a rugat-o să-i pozeze pentru un bust, iar Maria a ajuns muză în atelierul lui. Relația lor nu a durat mult, iar la despărțire, Anghel a distrus bustul de bronz al Mariei. După el s-a îndrăgostit de jurnalistul francez Maurice Negre, pe care l-a cunoscut pe vremea când cânta la restaurantul Capşa. Nici relația cu acesta nu a rezistat în timp. La 37 de ani, Maria Tănase s-a căsătorit cu Clery Sachelarie și a rămas cu el până ce s-a stins din viață.

maria tanase si brincusimaria tanase 8maria tanase 7maria tanase 3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *