Calatorii

Trio-ul Evrosului

Cele 3 orase formate in NE Macedoniei si Traciei formate in 1923 dupa semnarea tratatului de la Lausanne au o frumoasa istorie legata de constructia caii ferate care urma sa lege Europa de Istanbul prin Orient Expres.

Orestiada se afla la 112 km de Alexandroupolis si reprezinta al doilea oras ca si numar de locuitori dupa Alexandroupolis si este centrul administrativ al zonei din Evros. Cele 3 orase nou formate: Orestiada, Alexandroupolis si Drama s-au construit in jurul Catedralei Mitropolitane din Alexandroupolis care a capatat independenta inainte de 1923 si a reprezentat punctul 0 in ceea ce priveste constituirea noilor orase. Grecii care munceau la constructia caii ferate ce trebuia sa treaca prin centrul acestor orase au simtit nevoia strigenta a binecuvantarii lui Dumnezeu asupra lor si a familiilor lor.

grecia 4 rgrecia 3 rgrecia 7

Aceasta icoana cu Maica Domnului sculptata in lemn intr-o tehnica asemanatoare celei 3D a fost aruncata in mare de greci de teama invadatorilor si nu se stie insa ce perioada a stat scufundata pe fundul marii pana cand icoana insasi a cerut sa vada lumina si sa isi indeplineasca scopul, acela de a-i proteja pe pescari dar si de a le vindeca ochii afectati de sarea marii.

grecia 11 rgrecia 2 rgrecia 5 r

Aceste frumoase orase incarcate de istorie si de povesti de viata si de credinta sunt completate de o serie de hoteluri menite sa isi rasfete oaspetii care cauta liniste, pace, mancare buna dar si oameni frumosi care sa ii insoteasca in concediu.

grecia r

Totul este completat de o frumoasa delta care pana in primavara reprezinta un Rai roz care este tranzitat an de an de mii de pasari flamingo care se opresc in drumul lor spre Africa.

grecia 6 r

Fotografii și text: Simona Rădulescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *