Stil de viata

Șapte preparate de POST de la Mănăstirea Prislop

Pe pagina de Facebook dedicată Mănăstirii Prislop, măicuțele oferă credincioșilor rețete de post gătite direct la Mănăstire. Am strâns pentru voi câteva rețete gustoase și sănătoase care să vă servească drept inspirație în perioada Postului. Spor la gătit!

 Ciuperci la cuptor
Ingrediente
13 ciuperci mari
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de mărar
1 căţel usturoi
1/4 linguriţă sare
1/2 linguriţă boia
1/2 linguriţă piper
puţin ulei
Preparare: Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele. Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de trei ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor la 220C pentru 15 – 20 minute. Le serviţi calde cu mujdei de usturoi şi pâine prăjită. Poftă bună!
Tăieţei cu pesmet

taietei_cu_pesmet.jpg

Ingrediente
300 g tăieţei laţi (fără ou în perioada postului)
100 g pesmet
80 g zahăr
1/4 linguriţă scorţişoară
2 linguri ulei (sau unt)
Porţii: 3-4
Preparare: Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă se încinge o lingură ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu (la început) şi amestecând tot timpul. După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen (nu vă opriţi din amestecat). Când pesmetul e rumen (durează cam 5 minute), adăugaţi zahărul şi scorţişoară şi amestecaţi. Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei. Amestecaţi. Adăugaţi pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi cald. Poftă bună!
Ciorbă de fasole boabe

ciorba_de_fasole_boabe.jpg
Ingrediente
500 g fasole boabe uscată
2 cepe
1 morcov
2 ardei
6 roşii mici (roşii cherry)
1 lingură pastă de tomate
1/2 ţelină mică
50 ml ulei
pătrunjel proaspăt
sare şi piper după gust
Preparare: Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă. Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă. Procedura se repetă de două ori. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe, fără roşii. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze. Se adaugă pasta de tomate, roşiile decojite şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă. Se lasă să mai dea câteva clocote, se adaugă sare şi piper, după gust. Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte caldă. Poftă bună!

Ardei umplut de post
Ingrediente
7 ardei graşi
1 ardei
2 morcovi
2 cepe
150 g orez
3 roşii
boia de ardei dulce
piper, sare
50 ml ulei
1 lingură de făină
1 linguriţă de vegeta
pătrunjel
Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de cotorul cu seminţe. Din cotor se îndepărtează seminţele şi se opreşte pentru capac. Separat pregătim legumele, ceapă şi ardeiul se toacă fâşiuţe, morcovul se rade. Într-o tigaie punem uleiul la încins, înăbuşim legumele, se adaugă orezul, adăugăm pulpă de la roşii şi se lasă pe foc până capătă o consistentă bună de umplut ardeii. La final, adăugăm sare, piper după gust. Se umplu ardeii şi îi aşezăm într-o cratiţă mai înaltă. Se adaugă apă caldă şi câteva rondele de roşii. Se adaugă după gust o linguriţă de vegeta şi se lasă ardeii la fiert la foc mic. Spre final dizolvăm o lingură de făină în apă şi adăugăm în sos. Sunt gata când zeamă a scăzut şi ardeii au fiert. Se adaugă verdeaţă tocată mărunt. Se servesc calzi împreună cu sos. Poftă bună!
Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi
Mai mult aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *