La zi

Azi, 7 august e serbata Sfânta Teodora de la Sihla

sf_teodora_sihla_1200

Calendar ortodox 2016. În fiecare an, pe data de 7 august, o prăznuim pe Sfânta Teodora de la Sihla. Ziua pică duminică în acest an și este bifată cu cruce neagră în calendar ortodox 2016. De asemenea, pentru că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului, duminică va fi dezlegare la ulei și vin.

Cuvioasa Teodora este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiică lui Ștefan Joldea, armaș, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamțului. Ștefan Joldea, a trăit în comună Vânători-Neamț și a avut două fiice pe Marghita (Marghiolită) și pe Teodora. Aceasta din urmă se căsătorește cu Elefterie, însă, nu după mult timp cei doi vor intră în cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar soțul ei, la Schitul Poiană Mărului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei mănăstirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage în Munții Buzăului împreună cu Sfânta Teodora și cu câteva maici. După zece ani de nevoință în Munții Buzăului, ajunge în Munții Neamțului.

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihăstriei, a dus pe fericita Teodora în părțile Sihlei, unde se afla un bordei părăsit. Acolo a rămas singură, numai cu Hristos, și a petrecut mulți ani în cea mai aspră nevoință pustnicească. Era la sfârșitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla încă nu luase ființă. Însă pădurile din împrejurimi adăposteau numeroși pustnici.

După un timp, Cuvioasa Teodora se mută din chilie în peștera de alături, unde rămâne până la moarte, ostenindu-se în post și rugăciune, pentru ea și pentru toată lumea. Puțină hrană și-o procură, fie din fructele ce i le oferea pădurea, fie mai ales dintr-un fel de iederă, ce crește până azi pe stâncile Sihlei, numită „iarbă dulce” sau „măcrișul Sfintei Teodora”.

După moartea ieroschimonahului Pavel,  câțiva ani, nu a mai știut nimeni de existența ei. Tradiția menționează că părinții Sihăstriei observau cum păsările intrau pe geamul trapezei și culegeau fărâmituri de pâine de pe masă, cu care zburau spre Munții Sihlei. Doi frați din Sihăstria se învrednicesc să o vadă pe Teodora învăluită într-o lumina de foc. Sfânta le mărturisește acestora că Îl rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, ca să îi trimită un preot care să o împărtășească, întrucât simțea că trebuie să plece în curând la Hristos. Cei doi frați îl aduc pe ieromonahul Antonie, însoțit de diaconul Lavrentie. După ce și-a mărturisit păcatele și a fost împărtășită cu Sfintele Taine, Sfânta Teodora și-a ridicat privirile spre cer și, rostind cuvintele „Slavă Ție Doamne pentru toate”, și-a dat duhul.

Calendar ortodox 2016. Părinții citindu-i toată rânduială parastasului, au așezat sfântul ei trup în mijlocul peșterii, unde a stat multă vreme. După mulți ani ieromonahul Elefterie, auzind de toate acestea s-a retras la Mănăstirea Secu și de aici la Sihlă, că să fie cât mai aproape de aceea care i-a fost soție și povățuitoare duhovnicească. A trăit tot sub stâncile Sihlei, rugându-se lui Dumnezeu ziua și noaptea. Apoi trecând din viața această, a fost îngropat în poiană unde se află acum schitul.

Moaștele Sfintei Teodora sunt la Kiev

Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră, până după anul 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reînnoit Schitul Sihla, a așezat moaștele ei în racla de preț și le-a depus în biserica schitului, spre închinare. Apoi, zidind o biserică nouă, la moșia familiei din satul Miclauseni-Iași, le-a adus în această biserică și multă lume venea aici să se închine sfintei. Dar în anul 1856, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfânta este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpați.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, la 20 iunie 1992, a recunoscut și proclamat în mod solemn sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

Tot la 7 august, se face pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Dometie Persul, împreună cu doi ucenici ai săi, Sfântului Cuvios Or din Tebaida (Egipt), Cuvioșilor zece mii de pustnici din Tebaida, Sfintei Cuvioase Potamia, Sfântului Sfintit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului, Sfântului Cuvios Asterie Singliticul, Sfântului Sozont din Nicomidia, Sfântului Iperehie, Sfântului Cuvios Teodosie, Sfântului Cuvios Dometie, Sfântului Cuvios Nicanor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *