”M-au pus sa jur pe biblie ca sunt arhitect”
Cel mai cunoscut arhitect canadian din Quebec este un moldovean din Iași. Dan Hanganu are 77 de ani și se poate lăuda că este singurul care a primit, în timpul vieții, onoruri care se acordă doar post-mortem.
404 Rue Saint Dizier. În zona portului vechi al Montrealului, zidurile de piatră ale clădirii de la 1849, unde arhitectul Dan Hanganu și-a cumpărat biroul în anii ‘80, te fac să te gândești la istoria altei lumi. La 9 ani după ce a obținut diploma în arhitectură, a decis să plece din România. Avea 31 de ani și a ieșit din țară mascat, în excursie, în Iugoslavia. A ajuns în Montreal în 1970, după un concurs interesant de împrejurări și după ce cererea sa, scăpată de regimul comunist, a fost acceptată de mai multe țări. A ales Canada și își amintește că a împrumutat 120 de dolari pentru biletul de avion, bani pe care i-a putut returna abia după 2 ani.
„M-am dus în Toronto să mă înscriu în Uniunea Arhitecților. Eu am ajuns în Canada fără niciun document asupra mea care să ateste această specializare. M-au pus să jur pe Biblie că sunt arhitect. Am început să lucrez cu 3 dolari pe oră, în Toronto, care, pentru mine, era un sat necioplit. Nu aveai voie să bei pe stradă și nici în curtea ta. După un an, am plecat la Montreal”.
Premiantul premianților
În 1978 și-a deschis propriul birou de arhitectură. Doi ani mai târziu, Dan Hanganu câștiga toate concursurile din domeniu. Avea un succes nebun. La pachet cu proiectele câștigate, premiile au apărut unul după altul. Sunt greu de inventariat. Are peste 50, numai în ultimii ani. Între ele: Medalia de aur acordată de Institutul Regal de Arhitectură din Canada pentru întreaga carieră. E membru al Academiei Regale Canadiene, dar și al Academiei Române. Are titluri Honoris Causa. A fost numit Ofițer al Ordinului Național din Quebec și a primit Medalia Guvernatorului general al Canadei. I-a fost acordat premiul Carriere Sam-Lapointe, de la Institutul de Design din Montreal.