Calatorii

Muzeul dedicat Pietrei Craiului va fi inaugurat sâmbătă, la Zărnești

piatra-craiului-plaiul-foii-refugiul-spirla-40

*Acesta a fost realizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, valoarea investițiilor fiind de 1,3 milioane de euro

Centrul de Vizitare a Parcului Național Piatra Craiului, un muzeu dedicat acestei zone, va fi lansat sâmbătă, la Zărnești.

Centrul de Vizitare a fost finalizat în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii Parcului Naţional Piatra Craiului prin conştientizare, informare, vizitare si monitorizare”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, domeniul major de intervenţie – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi Reţelei Natura 2000. Valoarea totală eligibilă a proiectului, fără TVA, a fost de 6.092.884 lei (aproximativ 1,35 milioane de euro).

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului este un punct de interes și un mijloc de conștientizare publică. De realizarea lui vor beneficia direct cei 40.000 de cetățeni din localităţile din jurul Parcului, cei 110.000 de vizitatori anuali, micii intreprinzători locali, cei 5.000 de copii de la şcolile şi grădiniţele din jurul Parcului, ONG -urile care activează în zona parcului. Pe de altă parte activitatea centrului va atrage colaborări și parteneri atât din România cât și din alte țări, contribuind la promovarea și implementarea proiectelor de conservare din Carpați.

„Ne dorim ca spațiile Centrului de Vizitare să susțină cât mai multe activități și evenimente dedicate conservării valorilor naturale și culturale din zonă, devenind un important obiectiv turistic și de conștientizare publică”, spun reprezentanții Parcului Național Piatra Craiului.

Parcurile naționale și naturale ale României protejează cele mai valoroase ecosisteme naturale ale Europei, având o deosebită importanță la nivel planetar. În momentul de față țara noastră are 28 de parcuri, 13 naționale și 15 naturale.

Rețeaua de parcuri din Carpați reprezintă un ultim refugiu pentru majoritatea speciilor aflate pe cale de dispariție la nivel european și pentru ultimele păduri virgine de pe continent. De aceea, responsabilitatea asumată de administrațiile parcurilor este una extrem de mare, cu atât mai mult cu cât situația finanțării acestora reprezintă o problemă la nivel național, activitățile fiind subfinanțate cu peste 50% din bugetul necesar unei administrări optime.

Administrațiile parcurilor au atras fonduri în valoare de circa 20.000.000 de euro prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, construind 8 centre de vizitare pentru parcurile Călimani, Balta Mică a Brăilei, Comana, Bucegi, Piatra Craiului, Cozia, Defileul Jiului, Domogled, Ceahlău si Delta Dunării. Aceste centre de vizitare vor deveni atât importante obiective turistice, cât și instrumente de promovare a valorilor naturale și culturale ale României.

sursa:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *